يکشنبه، 4 دی 1390

پرسش :

ويژگي همسران بهشتي چگونه است؟

پاسخ :
در آيات زيادي از قرآن کريم در خصوص همسران بهشتي سخن به ميان آورده است از جمله آيه شريفه « وعندهم قاصرات الطّرف اتراب »(1)نزد بهشتيان همسراني است که فقط چشم به شوهرانشان دوخته و همگي جوان و با شوهران خود هم سن و سالند و اشاره به اين است که تنها به همسران خود عشق مي ورزند و به غير آنان نمي انديشند و اين از بزرگترين مزاياي همسر است. علاوه بر آن هم سن و سالند که اين توافق سني نيز جاذبه را ميان دو همسر مي افزايد. در آيه ديگري به زيبايي چشمان اين همسران اشاره دارد مي فرمايد « و زوجناهم بحور عين »(2) : حورالعين را به همسري آنان در مي آوريم و در تفاسير حورالعين به کسي گفته شده که چشمان درشت و زيبا دارد به طوري که سفيدي و سياهي آن کاملاً شفاف است. همچنين در سوره رحمن در آياتي مي فرمايد : فيهنّ خيرات حسان... حور مقصورات في الخيام... لم يطمثهنّ انس قبلهم و لا جانّ »(3) در باغهاي بهشتي زناني هستند نيکو خلق و زيبا، حورياني که در خيمه هاي بهشتي مستورند، زناني که هيچ انس و جنّي قبلاً با آنها تماس نگرفته و دوشيزه اند و در تفسير آيات شريفه آمده است که، « خيرات حسان » جمع ميان حسن سيرت و حسن صورت است چرا که « خير » معمولاً در مورد صفات نيک و جمال معنوي به كار مي رود و «حسن»‌ در مورد زيبايي و جمال ظاهري، پس زنان بهشتي داراي صفات و اخلاق نيک و زيبايي چهره اند و خلاصه تمام صفات کمال و جمالي که در يک همسر مطلوب است آنها دارا هستند و لذاست که قرآن در جمله مختصر و پر معني مي فرمايد « خيرات حسان ». سپس در ادامه آيه در توصيف اين همسران مي فرمايد حورياني که در خيمه هاي بهشتي مستورند يعني زنان زيبا چشمي که فقط تعلق به همسران خود دارند و از ديد ديگران مستور و پنهانند و اين حوريان نه تنهاد تعلق به همسران خود دارند بلکه قبل از آنها نيز دست هيچ بشر و جني آنها را لمس نکرده و دوشيزه اند. سوره مبارکه واقعه (4) مي فرمايد : « و حور عين کامثال اللؤلؤ المکنون ». از نعمتهايي که خداوند به بهشتيان افاضه مي کند همسران زيبا چشمي است که مانند مرواريد در صدف پنهانند و کنايه از آن است که آنان از طراوت و زيبايي منحصر بفردند مانند مرواريدي که درون صدف است و هنوز دستي به آن نرسيده شفافتر و زيباتر است و شايد هم اشاره به اين است که آنان از چشم ديگران کاملاً مستورند نه دستي به آنها رسيده و نه چشمي برآنها افتاده است.
پی نوشت:
1- ص / 53.
2- دخان / 54.
3- رحمن / 74، 72، 70.
4- واقعه/ 23و 22.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کريمي، انتشارات جامعه القرآن الکریم