جمعه، 21 بهمن 1390

پرسش :

كدام سوره از قرآن‌، به نام قومي است كه هم زمان با حضرت سليمان‌(ع) زندگي كرده حاكم آنان يك زن بوده است‌، لطفاً نام سوره و حاكم را بيان كرده دربارة آن توضيح دهيد؟

پاسخ :
خداوند متعال در قرآن كريم‌، در سورة سبأ از اين قوم سخن مي‌گويد; البته در اين سوره از پادشاه آنان كه يك زن بوده‌، سخني به ميان نيامده است‌، بلكه‌، فقط به اين مطلب اشاره شده است كه در ناز و نعمت به سر مي‌برده و مردمان به كار و ناسپاسي بوده‌اند و به توصية پيامبران‌: وقعي نمي‌نهاده‌اند و در اثر اين ناسپاسي‌ها، سيلي بنيان كن آنان را نابود مي‌كند.(16ـ17 سبأ)
امّا سوره‌اي كه در آن از "ملكة سبا" سخن به ميان آمده است "سورة نمل‌" است‌. از آيات اين سوره چنين بدست مي‌آيد كه قوم سبا، داراي حكومت بودند و زني بر آن‌ها سلطنت مي‌كرد و به جاي خدا، آفتاب را مي‌پرستيدند. حضرت سليمان(ع) به ملكة سبا نامه مي‌نويسد و در آن نامه‌، آنان را به تسليم شدن در مقابل حق دعوت مي‌كند: "إِنَّه‌ُو مِن سُلَيْمَـَن‌َ وَ إِنَّه‌ُو بِسْم‌ِ اللَّه‌ِ الرَّحْمَـَن‌ِ الرَّحِيم # أَلآ تَعْلُواْ عَلَي‌َّ وَ أْتُونِي مُسْلِمِين‌َ ;(نمل‌،30ـ31) اين نامه از سليمان است و چنين مي‌باشد: به نام خداوند بخشندة مهربان # توصية من اين است كه نسبت به من "برتري‌جويي‌" نكنيدو به سوي من آئيد در حالي كه تسليم حق هستيد."
سرانجام ملكة سبا تسليم مي‌گردد و به حضرت سليمان‌غ و پيام او ايمان آورد.( نام ملكة سبا در قرآن نيامده است‌، ولي در روايات به نام "بلقيس‌" معرفي شده است / قاموس قرآن‌، علي اكبر قريشي‌، ج 3، ص 203ـ205، اثر دارالكتب الاسلامية / تفسير نمونه‌، آيت اللّه مكارم شيرازي و ديگران‌، ج 15، ص 439ـ486 و ج 18، ص 67ـ71، نشر دارالكتب الاسلامية / قصص قرآن‌، صدر الدين بلاغي‌، ص 377 ـ 382، نشر امير كبير، ج 15، ص 484.)
eporsesh.com