شنبه، 22 بهمن 1390

پرسش :

شاخصه و بُعد اعجاز قرآن كريم براي عوام و آناني كه از مسايل علمي و فني آگاهي ندارند، چيست‌؟ بُعد همه كَس فهم قرآن را نام ببريد؟

پاسخ :
با توجه به اين كه يكي از راه‌هاي اثبات نبوت‌، معجزه است‌، پيامبران الهي معجزه داشته‌اند، و معجزة هر پيامبري مناسب با زمان خودش بوده است‌.
معجزه‌هاي پيامبران پيشين‌، مادي و محسوس بوده است‌; زيرا سطح عقلاني مردمان زمان آنان پايين بوده است‌; با اين حال‌، برخي از معجزه‌هاي آنان‌، از سوي متخصصان و اهل فن‌ّ قابل تشخيص بوده و عوام به آن‌ها پي نمي‌بردند; مانند: اژدها شدن عصاي حضرت موسي‌، كه ساحران به معجزه بودن آن پي بردند و با ديدن آن به خدا ايمان آوردند (اعراف‌،120; شعرأ، 46; طه‌، ،70) و شفاي كور مادرزاد و پيسي به دست حضرت عيسي‌، كه اطبّا به معجزه بودن آن پي بردند.(آل‌عمران‌، 49 و مائده‌، 110)
پيامبر اسلام‌، معجزه‌هاي فراواني داشت‌.(ر.ك‌: راه و راهنماشناسي‌، آيت اللّه مصباح يزدي‌، ص 133ـ145، انتشارات مؤسسة آموزشي و پژوهشي امام خميني / كشف المراد في شرح تجريد الاعتقاد، علامة حلّي‌، ص 355ـ357، دفتر انتشارات اسلامي‌.) بزرگ‌ترين معجزة آن حضرت‌، قرآن كريم است‌، كه معجزة جاويدان مي‌باشد.
از آن جا كه مردمان آخرالزمان از نظر عقلاني رشد كرده‌اند، معجزة جاودان پيامبر اسلام‌عقلاني است‌. قرآن از جهات متعدد معجزه است‌: فصاحت و بلاغت‌، عدم اختلاف (نسأ،82) از جانب پيامبر امّي بودن (يونس‌، 16; عنكبوت‌، 48) جامعيت‌، بيان مطالب علمي‌، خبرهاي غيبي‌، معارف الهي‌، وضع قوانين‌، تاريخ‌، آهنگ و جاذبه‌، اعجاز عددي‌.( ر.ك‌: تفسير الميزان‌، علامه طباطبايي‌، ج 1، ص 59ـ73، دفتر انتشارات اسلامي / راه و راهنماشناسي‌، همان‌، ص 122ـ131 / كشف المراد، همان‌، ص 357 / پيام قرآن‌، آيت اللّه مكارم شيرازي و ديگران‌، ج 8، ص 113ـ328، دارالكتب الاسلامية / اعجاز قرآن در نظر اهل‌بيت عصمت‌: و بيست نفر از علماي بزرگ اسلام‌، سيد رضا مؤدب‌، ص 133ـ203، انتشارات احسن الحديث‌. )
گرچه همة موارد اعجاز قرآن براي همگان قابل فهم نيست‌، برخي از موارد آن را همگان مي‌توانند بفهمند.
به هر كس بگويند، شخصي درس نخوانده‌، در ميان مردمان بي سواد، كه تعداد كساني كه مي‌توانستند بنويسند به بيست نفر نمي‌رسد، ادعاي پيامبري كرد و كتابي آورد كه‌، مردمان عصر خودش و زمان‌هاي بعدي را شگفت زده نمود و به همگان گفت‌: هر كس در اين كه قرآن از سوي خداوند است شك دارد، سوره‌اي همانند آن بياورد (بقره‌،23) و كسي نتوانست چنين كاري انجام دهد، مي‌فهمد كه قرآن معجزه است‌.
هر شخصي بفهمد قرآن خبرهاي غيبي از گذشته‌، حال و آينده داده است كه آن خبرها به طور دقيق و كامل واقع شده‌، مي‌فهمد كه قرآن معجزه است‌.
به هر انساني گفته شود، قرآن نكاتي از علوم طبيعي و تجربي را در عصر جاهليت و در ميان مردمي بي سواد، بيان كرده است كه قرن‌ها بعد، دانشمندن آن‌ها را كشف نموده‌اند، مي‌فهمد قرآن معجزه است‌.
برخي ديگر از جهات اعجاز قرآن‌، جنبه‌هاي تخصصي دارد و براي پي بردن به اعجاز آن موارد، بايد به متخصص رجوع كرد، مانند همة كارهاي تخصصي كه غير متخصص به متخصص رجوع مي‌كند.
eporsesh.com