شنبه، 22 بهمن 1390

پرسش :

در آيـه شـريـفـه 7 از سـوره آل عمران تصريح شده است كه برخى از آيات قرآن محكم اند وبرخى متشابه , اما در آيه 2 از سوره هود آمده است كه كتاب احكمت آياته ثم فصلت من لدن حكيم خبير و نـيـز در آيـه 23 از سوره زمر آمده است كتابا متشابهامثانى يعنى سه گفتار متفاوت درباره قرآن , در قرآن بيان شده است . در سـوره آل عـمـران گـفـتـه شـده برخى آيات محكم و برخى متشابه اند , در سوره هود گفته شده است همه كتاب ( قرآن ) محكم است و در سوره زمر گفته شده همه آيات متشابه اند .

پاسخ :
معناى محكم در سوره آل عمران با معناى محكم در سوره هود متفاوت است . مـعـنـاى مـحـكـم در سـوره هود اين است كه قرآن پيش از نزول داراى اجزا و بخش هاى مختلف نبوده است بلكه همه قرآن واحد و داراى اتقان بوده است . اما معناى محكم در آيه آل عمران اين است كه برخى از آيات نسبت به برخى ديگر اصل و مبداءاند و آيات ديگر به آنها برمى گردند چنانكه فرمود هن ام الكتاب . هـمـچنين معناى تشابه و متشابه در سوره آل عمران با معناى متشابه در سوره زمر متفاوت است . معناى متشابه در سوره زمر اين است كه آيات قرآن در نظم و نسخ و حكم و زيبايى شبيه يكديگرند و همه آيات قرآنى اين گونه اند . امـا معناى متشابه در سوره آل عمران اين است كه معناى آيه به مجرد شنيدن يا خواندن آن معلوم نمى شود بلكه بايدبا توجه و رجوع به آيات محكم , آنها را معنا نمود .
eporsesh.com