سه‌شنبه، 2 اسفند 1390

پرسش :

به حضرت آيت الله خميني(رحمت الله علیه) از چه زماني لقب «امام» داده شد و نخستين بار چه کسي ايشان را با اين لقب خواند؟

پاسخ :
نخستين شخصيتي که عنوان «امام» را براي رهبر و بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران، به کار برد، استاد فرزانه محمدرضا حکيمي بود، که در کتاب «سرود جهش ها» که در سال 1342به رشته ي نگارش کشيد، چنين آورد:
... در اين روز و روزگار، ديگر اين نشان تشيع را بر کسي نديديم و اين سخن عزيز شيعي «انتم علي احدي الحسنين» را از کسي نشنيديم، مگر از پيشواي شيعي انديش معاصر و يادگار پيشينه هاي شيعه، امام خميني ... (1)
شاعري نيز در سال 1343 در پي تبعيد امام خمینی(ره) به ترکيه چنين سرود:
اي ز وطن دور اي مجاهد در بند
اي دل اهل وطن به مهر تو پيوند
اي از وطن دور اي امام خميني
اي تو علي را يگانه پور همانند
سروده ي ديگر اين شاعر درباره ي امام راحل چنين است:
الا اي امام بحق برگزيده
الا اي تو اسلامي را نور ديده
زعيما! اماما! از ايران چه پرسي
که سجن بزرگيست در خون طپيده
کتاب هايي که در نجف اشرف از سال 1348 منتشر شده مانند «حکومت اسلامي يا ولايت فقيه»، «مبارزه با نفس يا جهاد اکبر»، «آواي انقلاب» و ... نيز از قائد بزرگ اسلام به عنوان «امام» نام آورده است و سرانجام کتاب تاريخ نهضت اسلامي ايران که در سال 1356 در لبنان منتشر شده است نيز به نام «بررسي و تحليلي از نهضت امام خميني» نامگذاري شده است و در جاي جاي اين کتاب از آن ابرمرد تاريخ با عنوان امام نام برده است. علاوه بر اين در ماهنامه ي 15 خرداد (دوره ي اول) که تا سال 1354 در نجف اشرف منتشر مي شد نيز با عنوان «امام خميني» از رهبر کبير انقلاب اسلامي نام برده است. و بدين گونه روشن مي شود که عنوان «امام» براي آن رهبر محبوب ملت سابقه اي ديرينه دارد و به دوران اوج انقلاب اسلامي و پس از پيروزي آن محدود نمي شود.
پي نوشت ها:
1. حکيمي، محمدرضا، سرود جهش ها، ص 100، چاپخانه ي طوس، ارديبهشت 1343.
منبع: فصل نامه 15 خرداد، شماره 6.