چهارشنبه، 2 فروردين 1391

پرسش :

رابطه ى اسلام و دموكراسى را از نظر آيت الله مصباح یزدی(دامت برکاته) بیان نمایید.

پاسخ :
آيت الله مصباح يزدى(مدظله العالی) بر اين عقيده است كه در غرب، نخست دين مسيحيت را از جامعه كنار زدند؛ چون اين دين تحريف شده بود و كارآيى لازم براى دخالت در جنبه هاى اجتماعى زندگى انسان را نداشت؛ بنابراين، زمانى كه دنياى غرب، خيال خود را از دين و خدا آسوده ساخت، يا بايد به حكومت يك نفر سر مى سپرد، كه همان ديكتاتورى بود، و يا حكومت را به اصطلاح به خود مردم مى سپرد؛ يعنى همين شيوه ى دموكراسى هاى امروز.
بر اساس اين نظريه، ملاك خوب و بد، خواست مردم است. خوب و بد مفاهيمى اعتبارى اند كه تابع سليقه ى مردم اند و ما در عالم واقع و در حقيقت، خوبى و بدى نداريم.[1]
به نظر ايشان، اگر اسلام نيز هم چون مسيحيت، تحريف شده بود و از آداب و احكام اجتماعى انسان خالى بود، جا داشت تا دموكراسى و اسلام را نيز عيناً بر هم ديگر منطبق سازيم. در عين حال «چنانچه منظور از دموكراسى اين باشد كه مردم در چارچوب احكام الهى و قوانين شرعى در سرنوشت خود مؤثر باشند، چنين تعبيرى با دين (و اسلام) مخالفت ندارد».[2]
پی نوشتها:
[1]. محمّد تقى مصباح يزدى، پرسشها و پاسخها، ج 1، ص 38.
[2]. همان ، ص 41.
منبع: اسلام و دموكراسى، نصرالله سخاوتى، انتشارات مركز مديريت حوزه علميه قم (1383)