جمعه، 4 فروردين 1391

پرسش :

مقدار جزيه چقدر است؟ چرا در زمان ما در بلاد اسلامى از غيرمسلمين جزيه گرفته نمى شود؟

پاسخ :
جزيه مقدار معينى ندارد و تعيين آن برعهده ى حكومت اسلامى است كه طبق شرايط و مصالح زمانى و مكانى و مقتضيات حال، مقدار آن را مشخص مى كند.[1]
جزيه مانند زكات، ساليانه است و اگر زمان خاصّى ـ اول، وسط يا آخر سال ـ تعيين نشده باشد، آخر هر سال دريافت مى شود و چنانچه ذمّى قبل از پايان سال و يا قبل از اداى آن مسلمان شود، نبايد جزيه بپردازد. در زمان ما در بلاد اسلامى از ذميّون جزيه گرفته نمى شود و ممكن است توجيه شرعى آن اين باشد كه ذمّى ها مانند مسلمانان در دفاع از دار اسلام شركت مى كنند.
و مايل اند كه بين آنان و مسلمانان در اين امر واجب، يعنى دفاع، فرقى گذاشته نشود.[2]
پی نوشتها:
[1]. شيخ محمد حسن نجفى، جواهر الكلام، ج 21، ص 245.
[2]. عبدالكريم زيدان، احكام الذميين فى دارالاسلام، ص 132.
منبع: اسلام و اقليّت هاى مذهبى، محمد باقر طاهرى، انتشارات مركز مديريت حوزه علميه قم (1384).