شنبه، 5 فروردين 1391

پرسش :

با توجّه به عدم جواز قصاص مسلمان در برابر كافر، آيا اسلام آوردن قاتل پس از ارتكاب قتل مانع از اجراى قصاص مى شود؟ و بر فرض مثبت بودن پاسخ، آيا بين اسلام آوردن ظاهرى (به انگيزه ى فرار از قصاص) با اسلام واقعى (قلبى) تفاوتى وجود دارد؟

پاسخ :
فتاواى فقهاى معاصر در مورد قصاص
حضرت آيت الله العظمی سيدعلى خامنه اى(مدظله العالی):
حديث شريف شامل موردى كه سبب در زمان اسلام هم اعتبار بقا دارد نمى شود، به عبارت ديگر، اين شخص چنانچه در زمان كفر قاتل شمرده شد، در زمانِ اسلام هم به او قاتل گفته مى شود و اين موضوع اثر دارد. والله العالم.
حضرت آيت الله العظمی محمّد فاضل لنكرانى(رحمت الله علیه):
چنانچه قاتل و مقتول هر دو كافر باشند، و بعد از قتل، قاتل مسلمان شود، ديگر قصاص نمى شود و در غير اين مورد حكم فرقى نمى كند و اسلامى كه در موارد ديگر پذيرفته مى شود، اين جا هم پذيرفته مى شود و اين احتمالْ تأثيرى در حكم ندارد.
حضرت آيت الله العظمی محمّدتقى بهجت(رحمت الله علیه):
فايده اى ندارد، مگر اين كه كافر را كشته باشد كه مبنى بر پذيرفته شدن اسلام اوست.
حضرت آيت الله العظمی شيخ جواد تبريزى(رحمت الله علیه):
اگر كافرى كافر ذمى را بكشد و بعد از آن مسلمان بشود، قصاص نمى شود و ديه ثابت مى شود و فرقى بين مسلمان شدن او به هدف فرار از قصاص يا به هدف ديگر نيست. والله العالم.
حضرت آيت الله العظمی حسين نورى همدانى(مدظله العالی):
مانع از اجراى قصاص نمى شود.
حضرت آيت الله العظمی ناصر مكارم شيرازى(مدظله العالی):
آرى در صورتى كه مسلمان بشود مانع قتل اوست و ما مأمور به ظاهر هستيم، مگر يقين به دروغ گفتن او داشته باشيم.
حضرت آيت الله العظمی سيّدعلى سيستانى(مدظله العالی):
اسلام مانع مى شود و فرقى بين واقعى و ظاهرى نيست، ولى اگر پس از اظهار اسلام، اظهار كفر كند، حكمش اعدام است.
حضرت آيت الله العظمی لطف الله صافى گلپايگانى(مدظله العالی):
اسلام او مانع از قصاص نمى شود.
حضرت آيت الله العظمی خوئى(رحمت الله علیه):
لوقتل الكافر كافراً ثم اسلم، لم يقتل به، نعم، تجب عليه الديه ان كان المقتول ذا ديه؛ اگر شخص كافرى، كافر ديگرى را بكشد و سپس مسلمان شود، قصاص نمى شود بله، ديه بر او واجب مى شود، در صورتى كه مقتول داراى ديه باشد.
منبع: اسلام و اقليّت هاى مذهبى، محمد باقر طاهرى، انتشارات مركز مديريت حوزه علميه قم (1384).