دوشنبه، 14 فروردين 1391

پرسش :

چرا از سيگارکشيدن و مصرف داروهاي غير مجاز قبل و بعد از بارداری باید خودداری کرد؟

پاسخ :
چرا بايد برای باداری از سيگارکشيدن، مصرف داروهاي غير مجاز و الکل دست بردارم؟
‏پدر و مادر سالم معمولاً نوزاد سالم تري دارند. بنابراين، اگر هر دوي شما سيگار بکشيد (حتي تعداد پنج يا ده نخ سيگار در طول روز)، الکل مصرف کنيد که علاوه بر مضرات جسمی برای خود و جنینتان، حرام است يا داروهاي غير مجاز استعمال کنيد، ممکن است شانس باردار شدنتان را کاهش دهيد. اگر هم باردار شديد، اين احتمال وجود دارد که نوزاد بيمار و يا با وزن کمتري را به دنيا آوريد که بايد از بدو تولد تحت مراقبت پزشک متخصص قرار بگيرد.(1)
پی نوشت:
1. براي روشن شدن بيشتر مطلب در زير به گروهي از ناهنجاري هاي جنيني و اختلالات بارداري که در اثر مصرف برخي مواد ايجاد مي شوند، اشاره مي کنيم:
الکل: ارتباط کاملاً اثبات شده اي بين مصرف الکل ونقايص مادرزادي در فرزند وجود دارد. به مجموعه اين ناهنجاري ها همراه با عقب ماندگي ذهني و وقفه رشد، «سندرم الکل جنيني» گفته مي شود. حتي مصرف مقدار متوسطي از الکل در دوران بارداري مي تواند در تکامل جنين اختلال ايجاد نمايد، بخصوص دستگاه عصبي مرکزي. همچنين ، الکل علت اصلي عقب ماندگي ذهني به شمار مي رود.
سيگار: البته مصرف سيگار با ناهنجاري هاي شديد مادرزادي مرتبط نيست، ولي مي تواند باعث اختلال رشد درون رحمي و تولد نوزاداني با وزن کم وهمچنين زايمان زودرس شود. به علاوه شواهدي دال برايجاد اختلالات رفتاري ناشي از سيگار نيز در دست هست.
کوکائين: مصرف کوکائين در مادر، سبب ايجاد عقب افتادگي رشدي در جنين، ميکروسفالي (جنين با سر کوچک) وناهنجاري هاي رفتاري مي شود. (بر گرفته ازکتاب جنين شناسي پزشکي لانگمن، ويرايش هفتم).
منبع: بارداری و زایمان سالم، مولفان: دکتر کریستف لیز و دکتر کارینا رینولدز و گرین مک کارتان، مترجم: ملیحه وفایی، انتشارات کتاب سعدی، چاپ سوم(1390).