دوشنبه، 21 فروردين 1391

پرسش :

تا هفته بيست و نهم جنين چگونه رشد مي کند ؟

پاسخ :
جنين شما تا هفته 29 تقريباً 26 سانتي متر طول و 1/1 کيلوگرم وزن دارد. مواد روغني به نام ورنيکس، پوست بدن او را پوشانده است. اگر اکنون نوزادتان متولد شود، بايد از لحاظ فيزيکي به اندازه کافي رشد و تکامل يافته باشد تا بتواند زنده بماند، در غير اين صورت لازم است تحت مراقبت هاي ويژه قرار بگيرد.
جنين شما مرتب در داخل رحم به اين طرف و آن طرف حرکت مي کند.
ــ مغز: اکنون رشد بيشتري پيدا کرده است و غلاف محافظت کننده چربي روي تارهاي عصبي را مي پوشاند. اين مرحله رشد بسيار حايز اهميت است؛ زيرا موجب مي شود پيام هاي مغز سريع تر حرکت کنند و توانايي يادگيري را نيز افزايش مي دهد.
ــ حرکات: اکنون که جنين شما از نظر قد و وزن بزرگ تر شده، جاي او داخل رحم تنگ تر شده است. با اين همه، هنوز هم مي تواند جا به جا شود. کمتر شدن مايع محافظتي بدين معناست که اين حرکات را بيشتر احساس مي کنيد و حتي ممکن است از خارج از رحم هم قابل رؤيت باشد.
ــ شش ها: در هفته 29، اکثر مجاري هوايي کوچک تر و کيسه هاي هوايي کوچک (آلوئُل) تکامل يافته اند. نکته حايز اهميت ديگر رشد و تکامل ماده اي به نام سورفکتانت (مخلوطي از فسفوليپيدها که کاهش دهنده کشش سطحي مايعات ريوي است و بنابراين باعث خاصيت اتساع پذيري بافت ريه مي گردد مي باشد که از طريق سلول هاي شش ها توليد مي شود. اين ماده با کاهش فشار سطحي جداره شش ها به عمل تنفس کمک مي کند. اين عمل از جمع شدن مجاري هوا هنگام بازدم جلوگيري مي کند. نوزادي که زودتر از موقع به دنيا مي آيد، ممکن است مشکلات تنفسي داشته باشد؛ زيرا اين ماده توليد نشده است. در اين صورت، به مادر استروئيد تزريق مي شود تا شش هاي جنين را تحريک کند که سورفکتانت توليد کند و يا اينکه در لحظه زايمان به نوزاد سورفکتانت مصنوعي داده مي شود.
ــ دستگاه حفظ حيات (جفت) جنين: در اين مرحله جفت آهسته تر از جنين رشد مي کند. تقريباً در هر دقيقه 400 ميلي ليتر خون از جريان خون شما دريافت مي کند و مواد مغذي، گازها و فراورده هاي زايد را مبادله مي کند. جفت در مورد اينکه چه چيزي از خون مادر به خون جنين انتقال يابد، حق انتخاب دارد. همچنين مانع از ورود بعضي از مواد مضر مانند داروهاي خاص مي شود.
‏ منبع: بارداری و زایمان سالم، مولفان: دکتر کریستف لیز و دکتر کارینا رینولدز و گرین مک کارتان، مترجم: ملیحه وفایی، انتشارات کتاب سعدی، چاپ سوم(1390).