پنجشنبه، 24 فروردين 1391

پرسش :

امام مهدى علیه السلام در چه زمانى و در کجا به دنیا آمده است؟

پاسخ :
در مورد تاريخ تولّد امام مهدى(علیه السلام) چهار قول وجود دارد:
قول اوّل ـ اين قول كه معروف ترين و مستندترين قول است ـ تاريخ تولّد آن حضرت را نيمه ى شعبان سال 255 هـ. ق مى داند. ثقة الإسلام كلينى مى نويسد:
وُلد(عليه السلام) للنصف من شعبان سنةَ خمس و خمسين و مئتين؛[1] امام مهدى(عليه السلام)در نيمه ى شعبان سال دويست و پنجاه و پنج هجرى قمرى متولد شده است.
علامه ى مجلسى در بحارالأنوار نيز همين تاريخ را ذكر مى كند.[2]
از شهيد اوّل (ره) نيز نقل شده است كه:
ولد(عليه السلام) بسّر مَنْ رأى يومَ الجمعة ليلا خامس عشر شعبان سنة خمس و خمسين و مأتين؛[3] امام مهدى(عليه السلام) در سامرا، جمعه شب، در پانزدهم شعبان 255 هـ. ق به دنيا آمد.
ابن خلكان، يكى از علماى اهل سنّت نيز همين تاريخ را تاريخ ولادت امام مهدى(عليه السلام)مى داند.[4]
قول دوم؛ در برخى از مآخذ، تاريخ تولّد حضرت مهدى(علیه السلام) سال 256 هجرى ضبط شده است. كتاب كمال الدين[5] شيخ صدوق و الغيبة[6] شيخ طوسى، از جمله ى اين منابع است.
قول سوم؛ ابو جعفر محمّد بن جرير بن رستم طبرى، تاريخ ولادت امام مهدى(عليه السلام) را سال 257 هـ ق دانسته است.[7]
قول چهارم؛ برخى، مانند على بن عيسى اربلى[8] و ابن اَبى الثلج بغدادى[9]، تاريخ ولادت امام مهدى(علیه السلام) را سال 258 هـ ق ذكر كرده اند.
همان گونه كه از شهيد اوّل نقل شد، مكان ولادت آن حضرت، شهر سامراء است[10] كه در نزديكى شهر بغداد قرار دارد. اين شهر، بعد از شهادت امام رضا(عليه السلام) در دوره ى حكومت معتصم عباسى بنا گرديد.

پی نوشتها:
[1]. شيخ كلينى، اصول كافى، ج 2، ص 449.
[2]. بحارالأنوار، ج 51، ص 2.
[3]. همان، ص 28.
[4]. همان، ص 24.
[5]. شيخ صدوق، كمال الدين، ص 432.
[6]. شيخ طوسى، الغيبة، ص 139 و 147.
[7]. محمد بن جرير بن رستم طبرى، دلائل الامامه، ص 271 ـ 272.
[8]. على بن عيسى اربلى، كشف الغّمه، ج 3، ص 227.
[9]. ابن ابى الثلج بغدادى، تاريخ الائمه، ص 15.
[10]. بحارالأنوار، ج 51، ص 28.
منبع: امام مهدى(عجّل الله تعالی فرجه الشریف)، رسول رضوى، انتشارات مركز مديريت حوزه علميه (1384).