پنجشنبه، 7 ارديبهشت 1391

پرسش :

اينكه خداوند فقط كار افراد با تقوي را مي پذيرد، سبب دل سردي و يأس افراد عادي يا گناهكار نمي شود ؟

پاسخ :
اولاً اينكه قرآن مي فرمايد : ( إنما يَتقبل الله من المتقين ) (1) ، تقوا درجاتي دارد . به همين دليل ، كلمه ( أتقي ) يعني با تقواتر ، در قرآن آمده است : ( ان أكرمكم عند الله أتقاكم ) (2) و اكثر افراد عادي و خلافكار هم مرحله اي از تقوي را دارا مي باشد و گرنه هيچ كارخيري انجام نمي دادند و از هيچ گناهي دست بر نمي داشتند .
ثانياً اگر مي گفتند فقط فارغ التحصيلان دانشگاه را مي پذيرد ، مراد آن است كه شرط استخدام رسمي ، فارغ التحصيل دانشگاه بودن است ، نه اينكه ديگران حق هيچ گونه كاري ندارد و يا اگر كاري انجام دهند ، پاداششان ضايع مي شود .
ثالثاً پذيرش عمل نيز درجاتي دارد : قبول عادي ، قبول شايسته ، ( بقبول حسن ) (3) و قبول برتر كه در دعا مي خوانيم : « و تقبل باحسن قبولك » (4)بنابراين ، هركس به مقدار تقوايي كه دارد كارش قبول مي شود .
به همين دليل پاداش هاي قرآن نسبت به افراد و كارها و شرايط ، متفاوت است ؛
بعضي كارها پاداش دو برابر دارد : ( ضِعفَين ) (5)
بعضي كارها پاداش چند برابر دارد : ( أضعافاً ) (6)
بعضي كارها پاداش ده برابر دارد : (فله عَشرٌ أمثالها ) (7)
بعضي كارها پاداش هفتصد برابر دارد : ( كمَثل حبَه أنبَتَت سَبع سَنابِل في كل سٌنبلَهٍ مِأهٌ حَبه )(8)
بعضي كارها پاداشي دارد كه هيچ كس ، جز خدا آن را نمي داند : ( فلا تعلم نفس ما اخفي لهم ) (9)
و اين تفاوت ها بر اساس تفاوت نيت و نوع كار است .
پی نوشتها:
1- سوره مائده ، آيه 27 .
2- سوره حجرات ، آيه 13.
3- سوره آل عمران ، آيه 37 .
4- دعاي وداع ماه رمضان.
5- سوره بقره ، آيه 265 .
6- سوره بقره ، آيه 245.
7- سوره انعام ، آيه 160.
8- سوره بقره ، آيه 261.
9- سوره سجده ، آيه 17.
منبع: پرسش هاي مهم پاسخ هاي كوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتي