جمعه، 8 ارديبهشت 1391

پرسش :

از نظر قرآن ، رابطه رهبر با مردم چگونه است ؟

پاسخ :
دو نوع بله قربان و اطاعت داريم : انسان گاهي بر اساس ترس و يا طمع و خودباختگي ، از ديگري اطاعت مي كند ، همان گونه كه مردم از فرعون اطاعت مي كردند : ( استخف قومه فَأطاعوه ) (1) و گاهي بر اساس ايمان و عشق و محبت ، چنانكه قرآن خطاب به پيامبر اسلام مي فرمايد : اگر خشن و سنگدل بودي ، مردم از دور تو پراكنده مي شدند . ( لو كٌنتَ فَظاً غَليظَ القلب لانفضوا من حَولِك ) (2)
در اسلام از رابطه ميان مردم و رهبر به « ولايت » تعبير شده است . كلمه « ولايت » به معناي پيروي همراه با محبت است . رهبر الهي نه تكلف دارد : ( و ما أنا من المٌتكلِفين ) (3)نه خود را بر سايرين ترجيح مي دهد : ( أنا بَشرٌ مثلكم ) (4) و نه حق خود را بيش از ديگران مي داند . در خطرها ، مردم را رها نمي كند . حضرت علي عليه السلام مي فرمايد : در جنگ ها پيامبر صلي الله عليه و آله از ما به دشمن نزديك تر بود . او از طرف خداوند مأمور است كه به مردم درود بفرستد : ( و صَل عَليهم ) (5) همان گونه كه مردم مأمورند به او درود بفرستند : ( يا أيها الذين آمنوا صَلوا عليه و سَلِموا تَسليماً )(6) پس رابطه رهبر با مردم ، رابطه عشق و درود است ، نه ترس و وحشت .
پی نوشت:
1- سوره زخرف ، آيه 54.
2- سوره آل عمران ، آيه 159.
3- سوره ص ، آيه 86.
4- سوره كهف ، آيه 110.
5- سوره توبه ، آيه 103.
6- سوره توبه ، آيه 56 .
منبع: پرسش هاي مهم پاسخ هاي كوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتي