يکشنبه، 17 ارديبهشت 1391

پرسش :

آيا دعا قادر به تغيير سرنوشت انسان است؟

پاسخ :
نظام هستي و سرنوشت انسان براساس قانون "علي و معلولي" استوار است.
خداوند دستگاه "علي و معلولي" جهان را بر دو پايه "مادي و معنوي" استوار ساخته است.
به بيان ديگر: همان گونه كه خداوند علل مادي را مؤثر در پيدايش پديده‏ها و سرنوشت انسان قرار داده، عوامل معنوي يعني كارهاي خير و شر را نيز در كنار عوامل مادي، مؤثر در سرنوشت انسان قرار داده است.
كارهاي نيك (اعم از دعا و غير آن) در سرنوشت انسان تأثير مثبت و سازنده مي‏گذارد، چنان كه گناهان و كارهاي شر، تأثير منفي و مخرّب دارد.
تأثير دعا با حفظ همه آداب و شرايط، گاهي چنان كارساز در سرنوشت انسان است و باعث تقدم و تأخر امور مي‏گردد كه امام صادق(ع) "الدّعا يردّ القضاء و لو أبرم ابراماً؛(1)
دعا قضا (و سرنوشت) را تغيير ميدهد، هر چند محكم شده باشد".
سرنوشت كه يك حقيقت در مورد انسان است، با دعا هيچ ناسازگاري ندارد؛ زيرا دعا كردن و خواستن از خداوند و تأثير آن، جزئي از سرنوشت و قضا و قدر الهي است.
آنچه كه در سرنوشت تعيين شده، هم مي‏تواند با دعا و تأثير آن باشد و هم بدون دعا و تأثير آن. انسان است كه هر كدام را انتخاب مي‏كند.
پي‏نوشت‏ها:
1 - حاج شيخ عباسي قمي، سفينةالبحار، ماده دعا.
eporsesh.com