پنجشنبه، 28 ارديبهشت 1391

پرسش :

چرا روز قيامت را «يوم التغابن» مي نامند چيست؟

پاسخ :
قيامت را «يوم التّغابن» نامند؛ زيرا در آن روز روشن خواهد شد چه كساني در تجارت خود دچار غبن، زيان و خسران گشته‏اند؛ مانند : «يَوم يَجمعكُم لِيومِ الجَمع ذلك يومُ التّغابن» تغابن/9؛ [روزي كه گرد آورند شما را در آن روز معلوم مي‏شود چه كساني مغبون شده‏اند]. آية مزبور اشاره دارد به اين كه اگر شما دنيا را تجارت‏خانه بنگريد مواظب باشيد در داد و ستدهاي آن زيان نبينيد، بلكه سود آوريد: «إنّ الله اشتَري مِن المُؤمنين أنفسَهم و أموالَهم بأنّ لَهم الجَنّة» توبه/111؛ [خداوند در اين سوداگري و تجارت جان‏ها و مال‏هاي مؤمنان را مي‏خرد و در برابر آن بهشت ارزاني مي‏دارد.] پس انسان بايد بكوشد هستي و دارايي خود را در راه خدا صرف و به او واگذار كند كه اين بهترين سوداگري است: «يا أيّها الّذين امنوا هل أدُلُّكم علي تِجارة تُنجيكم من عذاب أليم تؤمنون بالله و رسولِه و تجاهدون في سبيل الله بأموالكم و أنفسكم ذلكم خيرُ لكم إنْ كنتم تعلمون» صف/10-11؛
از اين گروه كه تجارت سودآور دارند قرآن كريم چنين ياد مي‏كند: «يَرجون تِجارةً لن تَبور» فاطر/29 بر خلاف گروه ديگر كه از آنها با تعبير «فما ربحت تجارتُهم» بقره/16 ياد مي‏كند.
www.eporsesh.com