شنبه، 20 خرداد 1391

پرسش :

خلال كردن چه فايده اي دارد؟

پاسخ :
الكافي عن أحمد بن عبد اللّه‏ الأسدي عن رجل عن الإمام الصادق عليه‏السلام :
ناوَلَ النَّبِيُّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم جَعفَرَ بنَ أبي طالِبٍ عليه‏السلام خِلالاً ، فَقالَ لَهُ :
يا جَعفَرُ ، تَخَلَّل ؛ فَإِنَّهُ مَصلَحَةٌ لِلفَمِ - أو قالَ : لِلِّثَةِ - ، ومَجلَبَةٌ لِلرِّزقِ .
الكافى- به نقل از احمد بن عبد اللّه‏ اسدى ، از مردى ، از امام صادق عليه‏السلام -: پيامبر خدا ، خلالى به جعفر بن ابى‏طالب داد و فرمود : «اى جعفر! خلال كن ، كه اين كار ، موجب بهداشت دهان (يا فرمود : لثه) و سبب جلب روزى است» .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 376 ، حديث 4 ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 385 ، حديث 2357 وليس فيه «يا جعفر» ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 441 ، حديث 19 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 358
*******
الإمام الصادق عليه‏السلام :
الخِلالُ بَعدَ الطَّعامِ ؛ يَشُدُّ اللِّثاتِ ، ويَجلِبُ الرِّزقَ ، ويُطَيِّبُ النَّكهَةَ.
امام صادق عليه‏السلام :
خلال كردن پس از [خوردن] غذا ، لثه‏ها را محكم مى‏كند ، روزى مى‏آورد و بوى دهان را خوش مى‏سازد .
إحقاق الحقّ ، جلد 12 ، صفحه 283 نقلاً عن بهجة المجالس دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 358
*******
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
تَخَلَّلوا ؛ فَإِنَّهُ يُنَقِّي الفَمَ ومَصلَحَةٌ لِلِّثَةِ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
خلال كنيد ؛ چرا كه دهان را تميز مى‏كند و مايه سلامت لثه است .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 376 ، حديث 5 عن ابن القدّاح عن الإمام الصادق عليه‏السلام دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 356
*******
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
تَخَلَّلوا ؛ فَإِنَّها مَصلَحَةٌ لِلنّابِ وَالنَّواجِذِ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
خلال كنيد ؛ چرا كه مايه سلامت [دندان‏هاى] نيش و نواجذ است .
المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 378 ، حديث 2327 عن ابن القدّاح عن الإمام الصادق عليه‏السلام دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 356
*******
عنه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم
- مِن وَصِيَّتِهِ لِعَلِيٍّ عليه‏السلام: يا عَلِيُّ . . . الخِلالُ يُحَبِّبُكَ إلَى المَلائِكَةِ ؛ فَإِنَّ المَلائِكَةَ تَتَأَذّى بِريحِ فَمِ مَن لا يَتَخَلَّلُ بَعدَ الطَّعامِ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم- از سفارش‏هاى ايشان به امام على عليه‏السلام: اى على! خلال كردن ، تو را محبوب فرشتگان مى‏سازد ؛ چرا كه فرشتگان ، از بوى دهان كسى كه پس از غذا خلال نمى‏كند ، آزرده مى‏شوند .
تحف العقول ، صفحه 14 ، بحار الأنوار ، جلد 77 ، صفحه 67 ، حديث 6 وج 76 ، صفحه 139 ، حديث 50 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 356
*******
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
تَخَلَّلوا ؛ فَإِنَّهُ نَظافَةٌ ، وَالنَّظافَةُ تَدعو إلَى الإِيمانِ ، وَالإيمانُ مَعَ صاحِبِهِ فِي الجَنَّةِ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
خلال كنيد ؛ زيرا آن ، پاكيزگى است و پاكيزگى به ايمان فرا مى‏خوانَد و ايمان به همراه دارنده‏اش در بهشت است .
المعجم الأوسط ، جلد 7 ، صفحه 215 ، حديث 7311 ، الفردوس ، جلد 2 ، صفحه 55 ، حديث 2309 كلاهما عن عبد اللّه‏ بن مسعود ، كنز العمّال ، جلد 9 ، صفحه 300 ، حديث 26092؛ طبّ النبيّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، صفحه 3 نحوه ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 291 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 356
*******
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
تَخَلَّلوا عَلى أثَرِ الطَّعامِ ؛ فَإِنَّهُ صِحَّةٌ لِلنّابِ وَالنَّواجِذِ ، ويَجلِبُ عَلَى العَبدِ الرِّزقَ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
در پى غذا خوردن ، خلال كنيد ؛ چرا كه مايه سلامت دندان‏هاى نيش و نواجد (آسيا) است و براى انسان ، جلب روزى مى‏كند .
الجعفريّات ، صفحه 28 عن الإمام الكاظم عن آبائه عليهم‏السلام ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 331 ، حديث 1061 وفيه «مصحّة للفم» بدل «صحّة للناب» ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 378 ، حديث 2327 نحوه وكلاهما عن الإمام الصادق عليه‏السلام عنه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ،دعائم الإسلام ، جلد 2 ، صفحه 120 ، حديث 410 ، النوادر للراوندي ، صفحه 212 ، حديث 418 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 442 ، حديث 27 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 356 مقصود از نواجد ، همان ضواحك است؛ يعنى دندان‏هايى كه هنگام خنديدن ، نمايان مى‏شوند.. در مكارم الأخلاق ، به جاى «سلامت دندان‏هاى نيش» ، عبارت «سلامت دهان» آمده است .
*******
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
تَخَلَّلوا عَلى أثَرِ الطَّعامِ ، وتَمَضمَضوا ؛ فَإِنَّهُ مَصَحَّةٌ لِلنّابِ وَالنّاجِذِ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
در پىِ غذا ، خلال كنيد و آب در دهان بچرخانيد ؛ چرا كه مايه سلامت دندان‏هاى نيش و آسياست .
الفردوس ، جلد 2 ، صفحه 54 ، حديث 2307 عن عمران الكلاعي ، كنز العمّال ، جلد 15 ، صفحه 255 ، حديث 40836 عن عمران بن حصين الخزاعى؛ طبّ النبيّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، صفحه 3 وفيه «فإنّهما» بدل «فإنّه» ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 291 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 356
www.hadithcity.com