يکشنبه، 21 خرداد 1391

پرسش :

چه كارها و چیزهایی باعث بروز جذام مي شود؟

پاسخ :
عنه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم
- في وَصاياهُ لِعَلِيٍّ عليه‏السلام: يا عَلِيُّ ، لا تُجامِعِ امرَأَتَكَ في أوَّلِ الشَّهرِ ووَسَطِهِ وآخِرِهِ ؛ فَإِنَّ الجُنونَ وَالجُذامَ وَالخَبَلَ لَيُسرِ عُ إلَيها وإلى وَلَدِها .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم
- در سفارش‏هاى ايشان به امام على عليه‏السلام -: اى على! در آغاز ، ميان و پايان ماه با همسرت همبسترى مكن؛ چه ، [در اين صورت] ديوانگى ، جذام و تباه‏مغزى به سوى وى و فرزندش خواهد شتافت.
كتاب من لا يحضره الفقيه ، جلد 3 ، صفحه 552 ، حديث 4899 ، علل الشرائع ، صفحه 515 ، حديث 5 ، الأمالي للصدوق ، صفحه 663 ، حديث 896 كلّها عن أبي سعيد الخدري ، بحار الأنوار ، جلد 103 ، صفحه 281 ، حديث 1 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 268
**********
الإمام الرضا عليه‏السلام :
مَنِ اغتَسَلَ مِنَ الماءِ الّذي قَدِ اغتُسِلَ فيهِ فَأَصابَهُ الجُذامُ فَلا يَلومَنَّ إلاّ نَفسَهُ .
امام رضا عليه‏السلام :
هر كس با آبى غسل كند كه پيش‏تر در آن غسل شده است و بدين سبب به جذام مبتلا شود ، كسى جز خود را نكوهش نكند .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 503 ، حديث 38 عن محمّد بن عليّ بن جعفر دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 496
**********
الإمام عليّ عليه‏السلام
- كانَ يَقولُ: ألا لا يَستَلقِيَنَّ أحَدُكُم فِي الحَمّامِ ؛ فَإِنَّهُ يُذيبُ شَحمَ الكُليَتَينِ ، ولا يَدلُكَنَّ رِجلَيهِ بِالخَزَفِ ؛ فَإِنَّهُ يورِثُ الجُذامَ .
امام على عليه‏السلام :
زنهار! مبادا كه كسى در حمّام ، به پشت بخوابد ؛ زيرا اين كار ، چربى كليه‏ها را ذوب مى‏كند ؛ و مبادا كسى پاهاى خود را سفال (سنگ پا) بكشد ؛ زيرا اين كار ، جذام مى‏آورد .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 500 ، حديث 19 عن عمر بن يزيد عن الإمام الصادق عليه‏السلام ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 134 ، حديث 332 وفيه «رجله» بدل «رجليه» ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 81 ، حديث 22 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 496
**********
الإمام عليّ عليه‏السلام :
إذَا اشتَرى أحَدُكُم لَحماً فَليُخرِج مِنهُ الغُدَدَ ؛ فَإِنَّهُ يُحَرِّكُ عِرقَ الجُذامِ .
امام على عليه‏السلام :
هر گاه كسى از شما گوشت خريد ، غدّه‏ها را از آن بيرون آورَد ؛ زيرا آنها رگ جذام را تحريك مى‏كنند .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 254 ، حديث 5 ، علل الشرائع ، صفحه 561 ، حديث 1 كلاهما عن مسمع عن الإمام الصادق عليه‏السلام ، الخصال ،ص 615 ، حديث 10 عن أبي بصير ومحمّد بن مسلم عن الإمام الصادق عن آبائه عنه عليهم‏السلام ، تحف العقول ، صفحه 105 ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 263 ، حديث 1835 عن مسمع عن الإمام الصادق عليه‏السلام والثلاثة الأخيرة نحوه ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 38 ، حديث 16 وراجع طبّ الأئمّة لابني بسطام ، صفحه 105 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 496
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
مَن أكَلَ الجِرجيرَ بِاللَّيلِ ضَرَبَ عَلَيهِ عِرقُ الجُذامِ مِن أنفِهِ ، وباتَ يُنزَفُ الدَّمُ .
امام صادق عليه‏السلام :
هر كس شبْ هنگام ، تَرِه تيزك بخورد ، رگ جذام به بينى او حمله كند و چون شب بخوابد ، خونْ دماغ شود .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 368 ، حديث 2 عن السكوني ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 324 ، حديث 2098 ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 390 ، حديث 1315 وليس فيه «وبات ينزف الدم» ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 236 ، حديث 2. وراجع المجازات النبويّة ، صفحه 153 ، حديث 115 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 496 ترهْ تيزك يا شاهى ، گياهى است از تيره چليپاييان . قسمى از بقولات خوردنى است كه مزه‏اش كمى تيزى دارد. از اين جهت ، به تره (سبزى) تيزك ناميده شده و در اصفهان ، آن را «شاهى» گويند و در عربى «جرجير» . (لغت‏نامه دهخدا)
**********
الإمام الكاظم عليه‏السلام :
لا تَخَلَّلوا بِعودِ الرَّيحانِ ، ولا بِقَضيبِ الرُّمانِ ؛ فَإِنَّهُما يُهَيِّجانِ عِرقَ الجُذامِ .
امام كاظم عليه‏السلام :
با چوب ريحان و چوب انار ، خلال نكنيد ؛ زيرا كه رگ جذام را تحريك مى‏كنند .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 377 ، حديث 7 ، علل الشرائع ، صفحه 533 ، حديث 1 كلاهما عن إبراهيم بن عبد الحميد ، الخصال ، صفحه 64 ، حديث 94 ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 386 ، حديث 2362 كلاهما عن عبد اللّه‏ بن سنان عن الإمام الصادق عليه‏السلام ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 330 ، حديث 1056 عن الإمام الرضا عليه‏السلام ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 437 ، حديث 3 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 498 گياهى است علفى از تيره نعناعيان كه يك‏ساله و معطّر است و داراى ساقه منشعب از قاعده است . ارتفاعش 25 تا 30 سانتى‏متر است . صعتر هندى ، حبق ريحانى، نازبويه، شاهسپرم (سپرغم) و . . . نام‏هاى ديگر آن است (لغت‏نامه دهخدا) .
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
مَن وَطِئَ امرَأَتَهُ وهِيَ حائِضٌ فَقُضِيَ بَينَهُما وَلَدٌ فَأَصابَهُ جُذامٌ ، فَلا يَلومَنَّ إلاّ نَفسَهُ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
هر كس با زنش در حالى كه وى حائض است ،نزديكى كند و برايشان فرزندى تقدير شود و اين فرزند به جذام مبتلا گردد ، كسى جز خويش را نكوهد .
المعجم الأوسط ، جلد 3 ، صفحه 326 ، حديث 3300 عن أبي هريرة ، كنز العمّال ، جلد 16 ، صفحه 352 ، حديث 44885 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 498
**********
الإمام الرضا عليه‏السلام :
مَن أخَذَ مِنَ الحَمّامِ خَزَفَةً ، فَحَكَّ بِها جَسَدَهُ ، فَأَصابَهُ البَرَصُ ، فَلا يَلومَنَّ إلاّ نَفسَهُ .
امام رضا عليه‏السلام :
هر كس از حمّام ، سفالى برگيرد و تن خود را با آن بسابد و از آن پس به جذام مبتلا شود ، مبادا جز خويش را سرزنش كند .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 503 ، حديث 38 عن محمّد بن عليّ بن جعفر ، كتاب من لا يحضره الفقيه ، جلد 1 ، صفحه 52 ، حديث 110 عن الإمام الكاظم عليه‏السلام وفيه «التدلّك بالخزف يبلي الجسد» فقط ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 508 در كتاب من لا يحضره الفقيه با اين تفاوت آمده است: «ماليدن سفال بر پوست، بدن را فرسوده مى‏كند» .
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
مَن أكَلَ الجِرجيرَ ثُمَّ نامَ ، يُنازِعُهُ عِرقُ الجُذامِ في أنفِهِ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
هر كس جِرجير بخورد و بخوابد ، رگ جذام در بينى او با آن درمى‏آويزد .
الدعوات ، صفحه 160 ، حديث 441 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 237 ، حديث 7 دانش نامه احاديث پزشكي : 2 / 272
www.hadithcity.com