جمعه، 26 خرداد 1391

پرسش :

چه كاري از ديوانگي جلوگيري مي كند؟

پاسخ :
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم در سفارش‏هاىشان به امام على عليه‏السلام - فرمودند:
يا عَلِيُّ ، اِفتَتِح طَعامَكَ بِالمِلحِ وَاختِم بِالمِلحِ ؛ فَإِنَّ مَنِ افتَتَحَ طَعامَهُ بِالمِلحِ وخَتَمَ بِالمِلحِ عوفِيَ مِنِ اثنَينِ وسَبعينَ نَوعاً مِن أنواعِ البَلاءِ ، مِنهُ الجُذامُ ، وَالجُنونُ ، وَالبَرَصُ .
اى على! غذا را با نمك ، آغاز كن و با نمك ، پايان ده؛ چه ، هر كس غذاى خويش را با نمك آغاز كند و با نمك پايان دهد ، از هفتاد و دو نوع از انواع بلا كه جذام ، ديوانگى و پيسى از آن جمله است ، به دور باشد.
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 326 ، حديث 2 ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 424 ، حديث 2486 كلاهما عن هشام بن سالم عن الإمام الصادق عليه‏السلام ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 398 ، حديث 18 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 270
*******
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم فرمودند:
شُمُّوا النَّرجِسَ و لَو فِي اليَومِ مَرَّةً ، و لَو فِي الاُسبوعِ مَرَّةً ، و لَو فِي الشَّهرِ مَرَّةً ، و لَو فِي السَّنَةِ مَرَّةً ، ولَو فِي الدَّهرِ مَرَّةً ؛ فَإِنَّ فِي القَلبِ حَبَّةً مِنَ الجُنونِ وَ الجُذامِ وَ البَرَصِ و شَمُّهُ يَدفَعُها .
[گُل] نرگس را ببوييد ، هرچند در روز يك بار ، هر چند در هفته يك بار ، هر چند در ماه يك بار ، هر چند در سال يك بار ، و هر چند در همه عمر ، يك بار؛ چراكه در قلب ، هسته‏اى از ديوانگى ، جذام و پيسى وجود دارد و بوييدن نرگس ، آن را دور مى‏كند.
طبّ النبيّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، صفحه 10 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 299؛ تاريخ دمشق ، جلد 14 ، صفحه 36 ، حديث 3368 عن شريح عن عنه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم نحوه دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 270
*******
امام صادق عليه‏السلام فرمودند:
خُذ مِن شارِبِكَ وأظفارِكَ في كُلِّ جُمُعَةٍ ؛ فَإِن لَم يَكُن فيها شَيءٌ فَحُكَّها لا يُصيبُكَ جُنونٌ ولا جُذامٌ ولا بَرَصٌ .
در هر جمعه ، اندكى از سبيل و ناخن‏هاى خود را بگير؛ و اگر هم چيزى وجود نداشته باشد ، آن را [كمى] بساى ، ديوانگى ، جذام و پيسى به تو نمى‏رسد.
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 490 ، حديث 3 ، تهذيب الأحكام ، جلد 3 ، صفحه 237 ، حديث 628 وفيه «فزكّها» بدل «فحكّها» وكلاهما عن عبد اللّه‏ بن هلال ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 152 ، حديث 398 نحوه ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 122 ، حديث 12 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 270
*******
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم فرمودند:
إنَّ اللّه‏َ عز و جل أوحى إلى موسَى بنَ عِمرانَ أنِ ابدَأ بِالمِلحِ وَاختِم بِالمِلحِ ؛ فَإِنَّ فِي المِلحِ دَواءً مِن سَبعين داءً ، أهوَنُهَا الجُنونُ ، وَالجُذامُ ، وَالبَرَصُ ، ووَجَعُ الحَلقِ وَالأَضراسِ ، ووَجَعُ البَطنِ .
خداوند عز و جل به موسى بن عمران ، وحى فرستاد كه : «غذا را با نمك ، آغاز كن و با نمك ، پايان ده ؛ چرا كه در نمك ، درمان هفتاد درد است كه كمترين آنها ، ديوانگى ، جذام ، پيسى ، گلودرد ، دندان‏درد و شكم درد باشد» .
المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 425 ، حديث 2490 عن الإمام الصادق عليه‏السلام ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 398 ، حديث 21 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 330
*******
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم فرمودند:
مَنِ احتَجَمَ يَومَ الثُّلاثاءِ لِسَبعَ عَشرَةَ أو تِسعَ عَشرَةَ أو لاِءِحدى وعِشرينَ مِنَ الشَّهرِ ، كانَت لَهُ شِفاءٌ مِن كُلِّ داءٍ مِن أدواءِ السَّنَةِ كُلِّها ، وكانَت لِما سِوى ذلِكَ شِفاءٌ مِن وَجَعِ الرَّأسِ وَالأَضراسِ وَالجُنونِ وَالجُذامِ وَالبَرَصِ .
هر كس در روز سه‏شنبه هفدهم يا نوزدهم يا بيست و يكم ماه ، حجامت كند ، اين حجامت براى وى شفاى همه دردهاى سال خواهد بود و افزون بر آن ، شفاى سردرد ، دندان‏درد ، ديوانگى ، جذام و پيسى نيز خواهد بود .
الخصال ، صفحه 385 ، حديث 68 عن أبي سعيد الخدري ، بحار الأنوار ، جلد 59 ، صفحه 38 ، حديث 6 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 402
www.hadithcity.com