چهارشنبه، 31 خرداد 1391

پرسش :

پسر 15 ساله‌اي دارم كه مدام صحبت مي‌كند چگونه او را تعديل كنم؟

پاسخ :
اين كار اختلال رفتاري نيست پس حساسيت نشان ندهيد مگر با گناه همراه باشد و حقوق ديگران را از بين ببرد.
علل صحبت كردن بسيار عبارتند از:
1- عقده گشايي: احتمال دارد در كودكي اجازه صحبت به او نداده‌ايد و اكنون كه بزرگ شده و شما اقتدار پيشين را از دست داده‌ايد و نمي‌توانيد او را منع كنيد عقده‌گشايي مي‌كند تا مدتي او را منع نكنيد و اجازه دهيد اشباع شود.
2- جلب توجه: نوجوانان نياز به توجه دارد وقتي در برابر زياد سخن گفتن او حساسيت نشان مي‌دهيد و به رفتار او توجه داريد در واقع او را تثبيت مي‌كنيد توصيه مي‌كنم توجه خود را از زمان سخن گفتن او كم كنيد و در غير زمان اين رفتار بر توجه خويش بيفزاييد.
3- اعتراض: اگر خواسته‌اي منطقي و مشروع داشته و به آن پاسخ نگفته‌ايد پاسخ دهيد؛ زيرا ممكن است اين رفتار براي اعتراض به شما باشد.
چند توصيه
االف- به او بياموزيد كه هرگاه احساس مي‌كند مي‌خواهد بيش از حد معممل سخن بگويد زبان خود را به مدت 30 ثانيه در فك پايين بفشارد.
ب- ارزش سكوت از ديدگاه اسلام را برايش تبيين كنيد امام صادق (ع) فرمود:
قال لقمان لابنه: يا بني ان كنت زعمت ان الكلام من قصه‌فان السكوت من الذهب.
لقمان به فرزندش گفت: پسرم اگر گمان كردي سخن گفتن از نقره است (بدان كه) سكوت از طلاست.
ج- فرزند خود را با زيان‌هاي پرحرفي آشنا سازيد اما صادق (ع) فرمود:
لا يزال العبد المومن يكتب محسباً مادام ساكتا فاذا تكلم كتب محسناً او سينا
بندة‌ مومن تا هنگامي كه ساكت باشد نكيوكار نوشته مي‌شود و زماني كه سخن مي‌گويد نيكوكار يا بدكار به شمار مي‌رود.
د- در صورت كم شدن رفتار از تشويق و تحسين او غفلت نورزيد.
www.morsalat.com