چهارشنبه، 31 خرداد 1391

پرسش :

پسرم در كلاس اول دبيرستان دچار افت تحصيلي شده است؛ در حالي كه بيش‌تر، هيچگونه مشكلي نداشت. علت چيست؟

پاسخ :
افت تحصيلي، يعني كاهش عملكرد تحصيلي‌ از سطحي رضايت بخش به سطحي نامطلوب . براي مواجهة درست با اين مشكل، بايد ريشه‌ها را بيابيد. توجه داشته باشيد كه بازجويي، پيله كردن، تهديد و حتي التماس براي از بين بردن افت تحصيلي‌ تأثيري ندارد.
افت تحصيلي براي پسران اول دبيرستان به دو دليل عمومي است:
1- فشارهاي خاص دوران بلوغ (اشتغال خاطر، تحليل انرژي ذهني، عدم تمركز)؛
2- توهم نادرستي كه دبيرستان به مطالعة فراواني نياز ندارد. براي كم كردن تأثير اين دو عامل، زمينه‌هاي آرامش روحي را فراهم آوريد و برايش تبيين كنيد كه دبيرستان، تكاليف نوشتاري‌اش كمتر شود؛ اما به جهت تخصصي شدن درس‌ها، از ميزان مطالعة آن‌ها كاسته نخواهد شد.
افزون بر اين دو، علل ديگري نيز مي‌تواند سبب افت تحصيلي شود:
1- تغيير محيط: هر گونه تغيير محيط (خانه ومدرسه) افت مي‌آورد و پس از تطبيق با محيط جديد، از بين مي‌رود.
2- عقب ماندن از درس: ممكن است چند روزي به سبب مسافرت، بيماري، افسردگي و ... از درس عقب مانده باشد كه بايد كلاس‌هاي جبراني خصوصي يا استفاده از همسالان درسخوان جبران شود.
3- انتقامجويي: بررسي كنيد شايد خواسته‌اي منطقي و مشروع داشته است و به آن بي اعتنايي كره‌ايد. گاهي نوجوان به سبب بي اعتنايي به خواسته‌اش درس نمي‌خواند تا از والدين انتقام بگيرد.
4- همسالان: در محيط دبيرستان با همسالان و دوستان جديد آشنا شده است. احتمال اين است كه همسالان او انگيزه‌اي براي درس خواندن ندارند، وجود دارد. بكوشيد با نرمي، ارتباط او را با آنان قطع يا كمتر كنيد،
5- عدم تمركز:‌ گاهي عوامل تمركز زدا مثل مشكلات روحي، فضاي نامناسب، لباس تنگ، مكان نامناسب (شلوغ و پر سر و صدا)، زمان نامناسب (هنگام گرسنگي و سيري) و ... سبب افت مي‌شوند.
6- مدرسه: برنامة نامناسب درسي، تعويض معلمان، روش خشن مدرسه، شيوة تدريس معلمان، وضعيت فيزيكي كلاس، شلوغي كلاس و ... نيز در افت تحصيلي دانش آموزان مؤثر است.
www.morsalat.com