چهارشنبه، 7 تير 1391

پرسش :

آيا مسأله مصلح بزرگ در ميان اديان ديگر نيز مطرح بوده است؟

پاسخ :
بلی، در ذیل به مواردی که به مسأله مصلح بزرگ در ادیان دیگر اشاره شده، می‌پردازیم.

تجلّی این برنامه در کتب زرتشتیان
1 ـ در کتاب معروف «زند» پس از ذکر مبارزه همیشگی «ایزدان» و «اهریمنان» می‎خوانیم
«... آنگاه پیروزی بزرگ از طرف ایزدان می‎شود؛ و اهریمنان را منقرض می‎سازند...
پس از پیروزی ایزدان، و برانداختن تبار اهریمنان، عالم کیهان به سعادت اصلی خود رسیده، بنی‎آدم بر تخت نیکبختی خواهند نشست!»
2 ـ «جاماسب» در کتاب «جاماسب نامه» از زردشت نقل می‎کند که می‎گوید
«مردی بیرون آید از زمین تازیان... مردی بزرگ سر، و بزرگ تن، و بزرگ ساق، و بر آئین جدّ خویش و با سپاه بسیار، و روی به ایران نهد، و آبادانی کند و زمین را پر داد کند.»

جلوه گاه این عقیده در کتب هندیان و برهمائیان
1 ـ در کتاب «وشن جوک» از کتب هندوها چنین آمده است
«سرانجام دنیا به کسی برگردد که خدا را دوست دارد و از بندگان خاصّ او باشد. و نام او «فرخنده و خجسته» باشد!»
2 ـ در کتاب دیگری به نام «دیده» آمده است
«پس از خرابی دنیا پادشاهی در آخر زمان پیدا شود که پیشوای خلائق باشد؛ و نام او «منصور» باشد، و تمام عالم را بگیرد؛ وبه آئین خود آورد.»
3 ـ در کتاب «دداتک» از کتب مقدّسه برهمائیان آمده است
«... دست حق درآید و جانشین آخر «ممتاطا» ظهور کند و مشرق و مغرب عالم را بگیرد همه جا؛ و خلایق را هدایت کند.»
4 ـ در «پاتیکل» از کتب هندوان آمده است
چون مدّت روز تمام شد، و دنیای کهنه نو شود؛ و زنده گردد و صاحب ملک تازه پیدا شود؛ از فرزندان دو پیشوای جهان یکی ناموس آخر زمان و دیگری و حتّی بزرگ وی که«پشن» نام دارد و نام صاحب آن ملک تازه «راهنما» باشد؛ بحق پادشاه شود، و خلیفه رام باشد و حکم براند و او را معجزه بسیار باشد.»
5 ـ در کتاب «باسک» از کتب هندوها آمده است
«دور دنیا تمام شود به پادشاه عادلی در آخر زمان که پیشوای فرشتگان و پریان و آدمیان باشد؛ و راستی حق با او باشد، و آنچه در دریا و زمینها و کوهها پنهان باشد، همه را به دست آورد، و از آسمان و زمین آنچه باشد خبر می‎دهد، و از او بزرگتر کسی به دنیا نیاید!»

پرتوی در کتب عهد قدیم (تورات و ملحقّات آن)
1 ـ در کتاب «مزامیر داوود» مزمور 37 چنین می‎خوانیم
«... زیرا که شریران منقطع خواهند شد، و امّا متوکّلان به خداوند وارث زمین خواهند شد، هان، بعد از اندک مدتی شدید نخواهد بود، در مکانش تأمّل خواهی کرد و نخواهد بود؛ امّا حکیمان (صالحان) وارث زمین خواهند شد!»
2 ـ و نیز در همان مزمور 37 (از مزامیر داوود) جمله 22 می‎خوانیم
زیرا «متبرکان خداوند» وارث زمین خواهند شد، امّا ملعونان وی منقطع خواهند شد.
3 ـ و نیز در جمله 29 در همان مزمور آمده است
صدیقان وارث زمین شده ابداً در آن ساکن خواهند شد.
4 ـ در کتاب «حبقوق» نبی، فصل 7، می‎خوانیم
«... و اگر چه تأخیر نماید؛ برایش منتظر باش! زیرا که البتّه خواهد آمد و درنگ خواهد نمود، بلکه جمیع امّتها را نزد خویش جمع می‎کند؛ و تمامی را برای خویشتن فراهم می‎کند.»
5 ـ در کتاب «اشعیای نبی»، فصل 11، در بحثی که سراسر تشبیه است می‎خوانیم
«و نهالی از تنه یسی بر آمده شاخه‎ای از شاخه‎هایش قد خواهد کشید... ذلیلان را به عدالت حکم؛ و برای مسکینان زمین به راستی تنبیه (و مایه بیداری) خواهد بود...
کمربند کمرش عدالت، و وفا نطاق میانش خواهد بود؛ و گرگ با بره سکونت داشته، ... و طفل کوچک راعی (شبان) ایشان خواهد بود... و در تمامی کوه مقدّس من هیچ ضرر و فساد نخواهند کرد، زیرا که زمین از دانش خداوند، مثل آبهایی که دریا را فرو می‎گیرند، پر خواهد شد.»

نشانه‎هایی در کتب عهد جدید (اناجیل و ملحقّات آن)
1 ـ در انجیل «متی»، فصل 24، می‎خوانیم
«چون که برق از مشرق بیرون می‎آید و تا به مغرب ظاهر می‎گردد، آمدن فرزند انسان نیز چنین خواهد بود...
خواهند دید فرزند انسان را بر ابرهای آسمان که می‎آید با قدرت و جلال عظیم! و فرشته‎های خود را (یاران خود را) خواهد فرستاد با صور بلند آواز. و آنان برگزیدگانشان را جمع خواهند نمود.»
2 ـ و در انجیل «لوقا»، فصل دوازدهم، آمده است
«کمرهای خود را بسته و چراغهای خود را افروخته دارید، و شما مانند کسانی باشید که انتظار آقای خود می‎کشند، تا هر وقت بیاید و در را بکوبد بیدرنگ برای او باز کنید!»

منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام.