يکشنبه، 11 تير 1391

پرسش :

اگر طبق روایات، ياران امام زمان (عج) 313 نفرند پس بقيه مردم چه نقشی دارند؟

پاسخ :
در برخي روايات تعداد ياران امام زمان (عج)، 313 ذكر شده است.[1] امام صادق (ع) فرمود: «گويا نگرم قائم را بر منبر كوفه و 313 نفر يارانش، كه پيرامونش گرد آمده‌اند به شمار اهل بدر.[2]
در برخي روايات ديگر تعداد ياران امام زمان (عج)، ده هزار بيان شده است.[3]
از روايات ديگر استفاده مي شودكه امام مهدی (عج)، ميان دوازده تا پانزده هزار ياور قيام خواهد كرد.[4]
روايات ديگر بدون ذكر تعداد ياران امام، به تعداد انبوهی اشاره می‌كند.[5] در جمع بين اين روايات می‌توان ياران امام زمان (عج) را به سه گروه تقسيم نمود:

1) تعدادي از ياران افراد ويژه و اصحاب خاص حضرت مهدی (عج) هستند كه 313 نفرند. اين تعداد پارسايان، قاطع، دين مدار و ... بوده و فرمانبرترين افراد هستند.
اينها در همه زمينه‌ها ياور امام بوده و هسته مركزي حكومت را تشكيل می‌دهند. در برخی انقلاب‌های ديگر نيز در ابتدا افراد ويژه‌ای وجود دارند كه مشاوران امين رهبری بوده و سياست‌های كلی انقلاب و حكومت را تعيين می‌كنند. در ابتدای شكل‌گيری انقلاب اسلامي ايران افراد خاصی وجود داشت كه امام را در شكل‌گيری انقلاب، سپس در تشكل حكومت ياری كردند.

2) تعداد ديگري از ياران امام را كساني تشكيل می‌دهند كه در شكل‌گيري انقلاب و تشكيل حكومت نقش بنيادی دارند، گرچه اين تعداد شايد مانند 313 نفر تأثيرگذار نباشند.

3) دسته سوم توده مردم هستند كه نقش بنيادی در حكومت عدالت‌گستر و قانون‌مند دارند. مردم ستون فقرات نظام را تشكيل می‌دهند. امام زمان (عج) بعد از تشكيل حكومت و پيروزی بر مخالفان با بهره‌گيري از توده مردم سياست و استراتژي خويش را اجرا می‌كنند. در يک حكومت جهانی همه مردم حضور داشته و هر كدام نقش ايفا می‌كند. مردم به عنوان شهروندان در حكومت امام زمان (عج) حقوقي دارند كه رعايت آنها لازم است. البته نقش آفرينی سه گروه يكسان نبوده و گروه اوّل نقش بيشتری در پيروزي و تشكيل حكومت دارند، زيرا در ابتدا حضرت مهدی (عج) با 313 نفر قيام می‌كنند بعد ديگران به حضرت می‌پيوندند. بعد از تشكيل حكومت جهانی، همه مردم در حكومت نقش آفرينی می‌كنند.

پی‌نوشت‌ها:
[1]. بحارالانوار، ج 52، ص 341.
[2]. شيخ صدوق، كمال الدين و تمام الغمه، ص 672.
[3]. نعماني، الغيبه، ص 307.
[4]. سيد بن طاووس، الملاحسن والفتن، ص 65.
[5]. بحارالانوار، ج 60، ص 316.

منبع: موسسه تحقيقاتی حضرت ولی عصر عليه السلام