دوشنبه، 12 تير 1391

پرسش :

وظايف منتظران از منظر معصومین علیهم السلام چگونه ترسیم شده است؟

پاسخ :
با ارائه احادیثی گهربار از ائمه اطهار علیهم السلام به وظايف منتظران در زمان غیبت امام زمان علیه السلام اشاره می‌نماییم.

«يمان تمّار» می‌گويد: نزد امام صادق عليه السلام نشسته بوديم كه به ما فرمودند: «صاحب الامر غيبتی خواهد داشت كه اگر كسی بخواهد در آن دوره ديندار بماند سخت در مشقت و در معرض مشكلات است.»
و سپس حضرت فرمودند:
«صاحب الامر غيبتی دارد و بنده خدا براي حفظ دينش بايد تقوای الهی را پيشه كند و دو دستی به دين بچسبد.»

*****

«يونس بن يعقوب» از معتمدانش از امام صادق عليه السلام نقل می‌كند که حضرت فرمودند: «در چه حالی به سر خواهيد برد در روزگاری كه امامتان را نشناسيد؟»
به آن حضرت عرض شد: اگر چنين شد چه بايد كرد؟
حضرت صادق علیه السلام در جواب فرمودند:
«از دستورات امام سابق پيروی كنيد تا وقتی خداوند او را ظاهر كند.»

*****

«عبد الله سنان» از امام صادق نقل می‌كند كه حضرت فرمودند:
«شبهه‌ای دامنتان را خواهد گرفت و به حيرتي دچار خواهيد شد. نشانه هدايت و امام و راهبرتان ديده نخواهد شد و در آن هنگام بر كسي كه مانند غريق نااميد از همه جا، دست دعا به درگاه پروردگار بردارد كسی ديگر نجات نخواهد يافت.»
عرض كردم دعای غريق چگونه است؟
حضرت فرمودند:
غريق می‌گويد: {يا الله يا رحمن يا مقلب القلوب ثبت قلبي علی دينک}

*****

«يونس بن عبد الرحمن» می‌گويد: امام کاظم عليه السلام فرمودند:
«خوشا به حال آن عده از شيعيان ما كه در دوره غيبت قائم ما، به محبت ما چنگ انداخته و بر ولايت ما و بيزاري از دشمنانمان استوارند، آن‌ها از ما هستند و ما از آن‌ها هستيم آن‌ها به امامت ما خشنودند و ما از شيعه بودن آنها خشنوديم. خوشا به حال آن‌ها و بهشت گوارايشان باد. به خدا قسم اينان در روز قيامت هم‌درجه ما هستند.»

*****

«عبد العظيم حسنی» می‌گويد: امام جواد عليه السلام فرمودند:
«قائم ما همان مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشریف است كه بايد در دوره غيبت انتظارش را كشيد و پس از ظهور از او اطاعت كرد.»
و سپس فرمودند:
«برترين اعمال شيعه ما انتظار فرج است.»

*****

«ابو خالد كابلی» از امام سجاد علیه السلام نقل كرده است که حضرت فرمودند:
«برترين مردم، مردم دوره غيبت‌اند كه به امامت امام غايب معتقد و منتظر ظهور آن حضرت هستند. زيرا؛ خدای تعالی به ايشان عقل و معرفتی داده است كه برای آن‌ها غيبت مثل مشاهده است و خداوند آن‌ها را مثل كسانی كه در كنار رسو ل الله صلّی الله عليه و آله شمشير زده‌اند قرار داده است. آن‌ها جداً دينداران ناب و پيروان راستين ما در آشكار و نهان، خواننده به دين خدا هستند.»
و نیز فرمودند:
«انتظار فرج بزرگ‌ترين فرج است.»

*****

«زراره نقل» می‌كند: به امام صادق عليه السلام گفتم: فدايت شوم اگر من دوره غيبت را درک كردم چه بكنم؟ حضرت فرمودند:
«ای زراره اگر آن دوره را درک كردی هميشه اين دعا و در خواست را داشته باش: اللّهمّ عرّفنى نفسک فإنّك إن لم تعرّفنى نفسک لم أعْرف نبيّک، اللّهمّ عرّفنى رسولک فإنّک إن لم تعرّفنى رسولک لم أعْرف حجّتک، اللّهمّ عرّفنى حجّتک فإنّک إن لم تعرّفنى حجّتک ضلَلْتُ عن دينى؛ خدايا خودت را به من بشناسان اگر خودت را به من نشناسانی پيامبرت را نخواهم شناخت؛ خدايا رسولت را به من بشناسان كه اگر او را به من نشناسانی حجت و وليت را نخواهم شناخت. خدايا حجتت را به من بشناسان اگر حجتت را به من نشناسانی در دينم به گمراهی خواهم افتاد.»

*****

در نتیجه می‌توان گفت که ايمان و عمل صالح ملاک منتظر واقعی است و هر كس به چيزی اميد دارد، بايد طبق آن عمل كند.«يا ايها الذين آمنوا اصبروا و صابرو و رابطو و اتقوا الله لعلكم تفلحون؛ ای اهل ايمان در كار دين صبور باشيد و همديگر را به صبر و مقاومت سفارش كنيد و مهيا و مراقب كار دشمن بوده و خدا ترس باشيد تا رستگار شويد.» (آل عمران، آيه 200)

منبع: موسسه تحقيقاتی حضرت ولی عصر عليه السلام