سه‌شنبه، 20 تير 1391

پرسش :

چه كنيم كه اخلاق خوب داشته باشيم؟

پاسخ :
اول بايد اخلاق پسنديده را شناخت سپس راه‏هاى كسب آن را فرا گرفت؛ به عنوان مثال صفات ذيل از جمله صفات نيكو و اخلاق خوب به حساب مى‏آيد:

1- تواضع و فروتنى و دورى از تكبر،

2- تحمل شنيدن آرا و نظرات ديگران و سعه صدر در قبال آن،

3- سخاوت و عدم بخل،

4- دستگيرى از ضعفا و درماندگان،

5- در كارهاى خيرِ ديگران شركت كردن،

6- گذشت و اغماض از بدى‏هاى ديگران،

7- محبت‏ورزى نسبت به بندگان خدا،

8- امانت دارى،

9- راز دارى،

10- صداقت و... .

اما آنچه مهم است راه به دست آوردن اين صفات است كه مهم‏ترين اين راه‏ها عبارت است از:

1- تصميم جدى و عزم راسخ جهت متخلق شدن به اين صفات،

2- استفاده از تجربه‏هاى ديگران،

3- تفكر راجع به عواقب بداخلاقى در جامعه (ادب از كه آموختى از بى‏ادبان)،

4- از كم شروع كردن و ملاحظه توان ابتدايى خود به طورى كه با تمرين و سعى و تلاش انسان بتواند به مراتب بالاتر برسد،

5- مطالعه كتاب‏هاى اخلاقى از قبيل «نقطه‏هاى آغاز در اخلاق عملى» نوشته آيت‏اللّه‏مهدوى كنى.

6- در كنار كارها و فعاليت‏هاى علمى خود، سيرى مطالعاتى در آثار شهيد مطهرى به ترتيب زير داشته باشيد:

داستان راستان، ج 1 و2 - حكمت‏ها و اندرزها - حماسه حسينى، (3 جلد) - گفتارهاى معنوى - سيرى در سيره نبوى - سيرى در سيره ائمه اطهار - جاذبه و دافعه على(ع) - انسان كامل - تعليم و تربيت در اسلام - انسان و سرنوشت

7- ساعتى از روز را به خلوت گزينى و غور در باطن و حسابرسى اعمال خويش قرار دهيد و به دقت فعاليت‏هاى خود را بررسى نماييد و هرگز اين كار را تعطيل نكنيد.

8- هر هفته چند جلسه از مواعظ و سخنرانى‏هاى اخلاقى اساتيد فن استفاده كنيد واين برنامه را به صورت مداوم حفظ نماييد.

9- از برنامه‏هاى راديو معارف مخصوصا از دو برنامه «مكارم خوبان» رأس ساعت 30/6 صبح و «بر كرانه نور» ساعت 7 صبح استفاده كنيد.

10- با افراد صالح و متدين و با اخلاق انس گيريد.

www.morsalat.com