يکشنبه، 8 مرداد 1391

پرسش :

جمیع حوادث مطابق آنچه که در لوح محفوظ ثبت است واقع خواهد شد پس فایده لوح محو و اثبات چیست ؟

پاسخ :
در جواب باید عرض شود بر آن حکمتهاى کثیره اى مترتب است که بعضى از آنها را علاّمه مجلسى نقل فرموده از آن جمله است که ملائکه اى که نویسندگان آن لوح هستند و کسانى که اطلاع مى یابند بر آن لوح از لطف و مرحمت حضرت آفریدگار نسبت به عباد، مطلع شوند و از آن جمله پس از اینکه انبیا و حجج الهیه (علیهم السّلام) اطلاع بر آن لوح یافتند و به بندگان خبر دادند و آنها را آگاه نمودند که اعمال خیریه شما این قسم تأثیر دارد در صلاح امور شما، چنانچه اعمال شر شما موجب فساد امور شما خواهد گردید، یقیناً این اخبار موجب مى شود که مؤمنین به کارهاى نیک روى آورند و بهره مند گردند و از اعمال زشت خوددارى نمایند. از جمله اعمال خیر که موجب تغییر مقدرات ثبت شده در لوح محو و اثبات است «صدقه و دعا» است و لذا در آیات و اخبار تأکید بسیار نسبت به هر دو رسیده. فقط اکتفا مى شود به ذکر یک حدیث از کتاب شریف کافى ، در باب «ان الدعاء یرد البلاء و القضاء». «عن الصادق ( علیه السّلام) ان الدعاء یرد القضاء ینقضه کما ینقض السلک و قد ابرم ابراما» «به درستى که دعا رد مى نماید قضا را و شکسته و پاره مى نماید آن را چنانچه ریسمان پاره مى شود و حال آنکه محکم شده است محکم شدنى». یعنى قضائى که وقوع آن حتمى شده به واسطه دعا برطرف مى شود؛ مانند قوم یونس که به واسطه توبه کردن و دعا و تضرع به درگاه الهى ، بلایى که به آنها نزدیک شده بود، مرتفع گردید». پس از ذکر این مقدمه ، همانگونه که ملاحظه می فرمایید دو لوح و به تعبیری دو علم وجود دارد که یکی لوح محفوظ یا همان علم مختص به خدا می باشد و دیگری لوح محو و اثبات که مربوط به علم انبیاء و اولیاء الهی می باشد.
www.morsalat.ir