سه‌شنبه، 10 مرداد 1391

پرسش :

علت غیبت کردن چیست‌؟ و راه های پیشگیری از آن چیست‌؟

پاسخ :
در حدیث آمده است که الغیبة جُهد العاجز (غیبت کردن تلاش شخص ناتوان است‌)، این حدیث ریشه غیبت را بیان می‌کند و آیه قرآن قباحت آن را به خوردن گوشت مرده تعبیر کرده است‌. مگر غیبت نه این است که فردی نقص و عیب کس دیگر را برای فردی نقل می‌کند، اگر این غیبت کننده شجاعت داشت این نقص را یا به خود صاحب نقص تذکر می‌داد تا رفع کند و یا در حضور او مطرح می‌کرد تا از خود دفاع کند و این که قرآن هم از باب تشبیه معقول به محسوس آن را اکل لحم میت (خوردن گوشت مرده‌) می‌داند، چون همان گونه که مرده توان دفاع در برابر تنقیص خویش را ندارد، کسی هم که غایب است وقتی تنقیص شد، نمی‌تواند از خود دفاع کند و به همین سبب‌، آبروی او پیش دیگران نقصان می‌یابد.
برای پیشگیری از غیبت باید به عامل آن که همان عجز غیبت کننده است‌، فکر کرد و این که اگر انسان به عیوب خود، توجه کند و بداند که ممکن است عیوب او نیز نُقل مجالس دیگران شود خود را کنترل نموده و غیبت دیگران را نخواهد کرد.
eporsesh.com