پنجشنبه، 12 مرداد 1391

پرسش :

آیا بدون استاد امکان شروع، ادامه و اتمام سیر و سلوک وجود دارد؟

پاسخ :
دعوت به سوی خدا یک دعوت عام است و اختصاص به هیچ کس ندارد و همه می ‏توانند با انجام دستورات دینی به این سیر مقدس بپردازند. افرادی مانند «اویس قرنی» مؤید این حقیقت هستند که اگر انسان مخلصانه به انجام دستورات دینی بپردازد و به اصلاح باطن خویش همت گمارد عاقبت مزد معنوی آن را خواهد گرفت و به مقامات بلند عرفانی خواهد رسید. اما بدون استاد کار مشکل می‏ شود زیرا انسان بدون استاد باید همیشه در حال مطالعه و تحقیق برای پیدا کردن مسیر درست باشد که تا حد زیادی نیروی او را به هدر می ‏دهد و امکان اشتباه او ودخل و تصرف شیطان نیز وجود دارد اما با وجود استاد بصیر و کامل، انسان سالک با اطمینان خاطر از درستی مسیری که می ‏پیماید با آرامش کامل هر روز به مقصود خویش نزدیک‏ تر می‏ شود و از اضطراب و دلهره آسوده است و مطمئن است که بالاخره به هدف نهایی خواهدرسید.
البته همان طور که ذکر شد کار اصلی را در سلوک خود سالک انجام می‏ دهد نه استاد او. بنابراین بدون استاد هم می‏ توان در حدی که مطمئن بود به انجام دستورات عام سلوکی پرداخت مانند نماز شب، دوام طهارت، قرائت قرآن، تقوی و ترک گناه، زیارت اهل قبور و مانند آن تا بهتدریج نورانیت دل زیاد شود و بلکه به لطف خدا انسان سالک از نعمت وجود یک استاد راه یافته برخوردار گردد.
eporsesh.com