جمعه، 31 شهريور 1391

پرسش :

آیا هر دو غیبت امام زمان (عج)، توسط امامان قبلی مطرح شده است؟

پاسخ :
شرح پرسش:
آیا مسئله غیبت امام زمان علیه السلام، و دو مرحله ای بودن آن، توسط امامان قبلی علیهم السلام مطرح شده است؟

پاسخ:
روایات فراوانی بر غیبت امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف دلالت می‌کنند و در تمام کتاب‌های معتبر شیعی نقل شده است.
بسیاری از اصحاب ائمه علیهم السلام کتاب الغبیة داشته‌اند که اساساً عنوان کتاب، خبر از وقوع چنین حادثه‌ای در آینده می‌داد و نام این کتاب‌ها در کتب رجال مانند رجال نجاشی ثبت است. حتی ابن صباغ که از علمای اهل سنت است در کتاب الفصول المهمة می‌گوید: «و کان الخبر بغیبته ثابتاً قبل وجوده(۱)؛ خبر غایب شدن امام دوازدهم قبل از ولادتش ثابت شده است.»
دو مرحله‌ای بودن غیبت نیز در روایات امامان گذشته مورد اشاره بوده است و در کتاب‌های روایی‌ای که قبل از ولادت امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف نوشته شده، موجود است. تا مردم با غیبت صغری برای غیبت کبری آماده شوند. ابن صباغ نیز به این دو مرحله اشاره دارد: «و له قبل قیامه غیبتان.»(۲) بنابراین دو مرحله‌ای بودن غیبت، از همان اول مطرح بوده است.

پی‌نوشت‌ها:
۱.ابن صباغ، الفصول المهمه، ج۲، ص۱۰۹۷.
۲.همان.
منبع: پورتال جامع مهدویت