جمعه، 31 شهريور 1391

پرسش :

چه نشانه‌هایی از پیامبران (ع) در امام مهدی (عج) وجود دارد؟

پاسخ :
در بسیاری از روایات، از نشانه های پیامبران در امام مهدی علیه السلام سخن گفته شده است. قائم آل محمّد صلّی الله علیه و آله وارث پیامبر و علی است و علی علیه السلام وارث هزار سنت از سنت های پیامبران گذشته می‌باشد.(۱)
نشانه هایی که از تمام پیامبران در امام مهدی علیه السلام وجود دارد، عبارتند از:

۱- عمرطولانی آدم و نوح علیهماالسلام
رسول خدا صلّی الله علیه و آله فرمود: «پدر انسان‌ها حضرت آدم علیه السلام 930 سال، حضرت نوح علیه السلام 2450 سال، حضرت ابراهیم علیه السلام 175 سال، حضرت اسماعیل علیه السلام 120 سال، اسحاق بن ابراهیم 180 سال، و سلیمان بن داوود 712 سال عمر کردند».(2)
طبق روایت دیگر، امام صادق علیه السلام فرمود: «حضرت نوح علیه السلام 2500 سال عمر کرد».(5)

۲- پنهان ماندن تولّد ابراهیم و موسی علیهماالسلام
ولادت حضرت ابراهیم و حضرت موسی علیهماالسلام تا مدّت ها یک راز بود. مادر حضرت ابراهیم علیه السلام از ترس نمرود، فرزند خود را در غارگذاشت. مادر حضرت موسی علیه السلام نیز از ترس فرعون، فرزند خود را به نیل سپرد. نشانه ای که قائم آل محمّد علیهم السلام از این دو پیامبر اولوالعزم دارد، این است که وی هنگامی به دنیا آمد که خلفای بنی عباس به دنبال کشتن او بودند. امام حسن عسکری علیه السلام از ترس باخبر شدن مأموران حکومت، بارداری همسر خویش را حتّی از نزدیکان خاصّ و بستگان بسیارنزدیک خود پنهان داشت. تنها حکیمه که دختر امام جواد و عمّه امام عسکری علیه السلام بود، آن هم در شب ولادت حجة بن الحسن ارواحنافداء از این راز آگاه شد. حکیمه می گوید: ابومحمّد در نیمه شعبان سال ۲۵۵ ه.ق کسی را نزد من فرستاد و فرمود: عمه جان! امشب افطارت را در خانه ما صرف کن زیرا خدای عزّوجلّ تو را به تولّد ولّی و حجّت خود بر آفریدگانش و جانشین پس از من، مسرور و شادمان خواهد ساخت.
حکیمه گوید: از این سخنان بسیار خوشحال شدم، لباسم را پوشیدم و همان لحظه از خانه بیرون رفتم، تا به ابومحمّد رسیدم. او در حیاط نشسته بود و کنیزانش اطراف وی را گرفته بودند. عرض کردم: فدایت شوم! فرزندت از کدام یک از آنهاست؟ فرمود: از سوسن است. نگاهی به آنها انداختم و آثار بارداری را تنها در سوسن دیدم.(۴)

۳- ناشناس بودن حضرت یوسف علیه السلام
حضرت یوسف علیه السلام بنابر علّت ها و مصلحت هایی، مدّتی غایب شد آن حضرت را برادرانش در کودکی به چاه انداختند. وی پس از نجات یافتن ازچاه، همچنان از نظرها غایب بود و به طور ناشناس در بین مردم زندگی می کرد. مردم او را می‌دیدند، اما وی را نمی شناختند.(۵) امام مهدی علیه السلام نیزا ین گونه است و مردم او را می بینند، اما ایشان را نمی شناسند. امام صادق علیه السلام فرمود: «نشانه ای از یوسف در او، این است که خداوند بین او و سایر مردم حجاب قرارداده. مردم او را می بینند، ولی او را نمی شناسند».(۶)

۴- آزمایش سخت حضرت ایوب علیه السلام
حضرت ایوب علیه السلام مورد آزمایش بسیار سخت قرار گرفت و در پایان با سربلندی از این آزمایش بیرون آمد و رحمت گسترده خداوند او را فرا گرفت و گرفتاری‌هایش رفع شد. امام زمان علیه السلام نیز پس از آزمایش بزرگ الهی، سرانجام گشایش برای او حاصل می شود و ظهور می کند.
امام زین العابدین علیه السلام فرمود: «نشانه ای که از ایوب علیه السلام در او هست، فرج پس از گرفتاری و آزمایش است».(۷)

۵- جوانی حضرت یونس بن متی علیه السلام
یونس بن متی علیه السلام پس ازسال ها دوری و غیبت از قوم خود، بار دیگر به میان آنها بازگشت. مردم فکر می کردند یونس علیه السلام پیر شده است، اما دیدند که او هنوز جوان است.(۸)
امام زمان علیه السلام پس از یک غیبت طولانی که روشن نیست چه قدر طول بکشد، در سیمای جوانی چهل ساله ظهور خواهد کرد. امام باقر علیه السلام به محمّد بن مسلم فرمود: «آن شباهتی که از یونس بن متی علیه السلام در او هست، این است که پس از بازگشت ازغیبت، به سیمای جوان خواهد بود».(۹)
امام رضا علیه السلام نیز فرمود: «ازنشانه های امام دوازدهم این است که آن بزرگوار از نظر سن پیراست، اما سیمایی جوان دارد که هر بیننده ای گمان می برد آن حضرت چهل ساله است و یا کمتر از چهل سال دارد».(۱۰)

۶- نشانه ای ازحضرت عیسی علیه السلام
گروهی درباره حضرت عیسی علیه السلام گفتند که او هرگز متولّد نشده و گروهی دیگر گفتند که وی مرده است.(۱۱) درباره امام عصر علیه السلام نیز چنین سخن هایی گفته شده است.

۷- نشانه ای از محمد مصطفی صلّی الله علیه و آله
در روایات، درباره حضرت مهدی علیه السلام آمده است «یهتدی بهداء و یسیر بسیرته (۱۲)؛ امام مهدی علیه السلام به روش پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله مردم را هدایت کرده و به سیره آن حضرت عمل می کند».
امام صادق علیه السلام فرمود: «امام مهدی علیه السلام راه و روش رسول خدا صلّی الله علیه و آلهه را در پیش می گیرد».
همچنین روایت شده است: «نشانه ای که امام مهدی علیه السلام از رسول خدا صلّی الله علیه و آله دارد، این است که با شمشیر قیام می کند».(۱۳)
امام باقر علیه السلام نیز فرمود: «آن نشانه ای که از حضرت محمّد صلّی الله علیه و آله دارد، این است که سیره و روش آن حضرت را در پیش می گیرد و آثارش را تبیین می کند. سپس شمشیر بر شانه خود می گذارد و در هشت ماه، دشمنان خدا راب ه قتل می رساند».(۱۴)

پی‌نوشت‌ها:
۱. بصائر الدرجات، ص۱۱۴.
2. کمال الدین، ص524.
3. کمال الدین، ص523.
۴. با خورشید سامرا، ص ۲۸۴ به نقل از الغیبة، طوسی، ص۱۴۱.
۵. بحارالانوار، ج۵۱، ص۲۱۷ و ص۲۲۴.
۶. همان، ص۲۲۴.
۷. کمال الدین، ج۱، ص۳۲۱ و بحارالانوار، ج۵۱، ص۲۱۷.
۸. بحارالانوار، ج۵۱، ص۲۱۸.
۹. همان
۱۰. منتخب الاثر، ص۲۲۱.
۱۱. بحارالانوار، ج۵۱، ص۲۱۸.
۱۲. کمال الدین، ج۲، ص۳۵۰ و بحارالانوار، ج۵۱، ص۲۲۴.
۱۳. همان
۱۴. بحارالانوار، ج۵۱، ص۲۱۸.
منبع: پورتال جامع مهدویت