شنبه، 1 مهر 1391

پرسش :

در طول جنگ چه شهرهایی به تصرف ارتش عراق درآمد و چگونه از ارتش عراق بازپس گرفته شدند؟

پاسخ :
رژیم متجاوز عراق با به کارگیری ارتش آماده و مجهز خود، در مرحلة نخست تجاوز به خاک ایران، در مدت حدود یک ماه توانست شهرهای نفت‌شهر، قصرشیرین، مهران، سومار، فکه، بستان، خرمشهر، هویزه، موسیان، نوسود و بیش از 3000 روستا را به تصرف خود درآورد. اما وضعیت به همین شکل باقی نماند؛ بلکه رزمندگان و مدافعان ایران اسلامی به تدریج اعتماد به نفس خود را بازیافتند و توانستند پیشروی دشمن را سد نمایند، درپی آن عملیاتهایی برای بازپس‌گیری مناطق اشغالی کشورمان طرح ریزی شد. سپس رزمندگان اسلام به ترتیب با اجرای عملیات‌های ثامن‌الائمه، طریق‌القدس، فتح‌المبین و بیت‌المقدس، موفق به شکست محاصره آبادان و آزادسازی شهرهای بستان، هویزه و خرمشهر و مناطق وسیعی از سرزمین ایران شدند و به دنبال آن نیز نیروهای عراق مجبور به عقب نشینی از شهرهای سومار، مهران و قصرشیرین گردیدند.
در پایان عملیات‌های فوق تمام شهرهای اشغالی که عراق در ابتدای جنگ به تصرف خود درآورده بود، به جز نفت شهر آزاد شد و از مجموع 13600 کیلومترمربع که در آغاز جنگ اشغال شده بود، شد تنها 2500 کیلومترمربع که عمدتاً شامل ارتفاعات مهم مرزی و نقاطی همچون نفت شهر بودند، همچنان در اشغال دشمن باقی ماند
منبع: جنگ ایران و عراق، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ