سه‌شنبه، 4 مهر 1391

پرسش :

فیلم‏هاى سینمایى ساخته شده از جنگ تحمیلی چقدر مستند و مبتنى بر واقعیت است و مى‏تواند مبناى ثبت تاریخچه‏ تصویرى جنگ باشد؟

پاسخ :
این نکته‏ى کلى قابل ذکر است که لازم نیست هر فیلم سینمایى، عین واقعیت باشد. بلکه ممکن است نکته‏اى از یک واقعیت جنگ مورد توجه قرار گیرد و فیلم نامه نویس با توجه به قدرت تخیل و ذهن خلاق خودش آن را پرورش داده تا بتواند یک ایده و پیامى را به مخاطبین خود بدهد. لذا فیلم‏هاى مستند که مبتنى بر واقعیت است و از صحنه‏هاى جنگ و رزم تصویربردارى شده، مى‏تواند دستمایه‏ى فیلم نامه نویسان و کارگردانان سینمایى و تلویزیونى باشد. همچنین باید یادآور شد چه در دوران جنگ و چه پس از آن فیلم‏هاى سینمایى زیادى در خصوص وقایع جنگ ساخته شده است، اما جز تعداد اندکى از آنها، ما بقى به لحاظ کیفى و کمى چندان توفیقى نیافتند. لذا نمى‏توان به سینما به عنوان مبناى ثبت تاریخچه‏ى تصویرى جنگ استناد کرد. در بسیاى از فیلم‏ها، به دلیل وجود جنبه‏ى افراط و تفریط، فیلم‏سازان نتوانسته‏اند به خوبى به حقایق و واقعیت‏هاى جنگى بپردازند و آن را به مخاطب خود منتقل سازند؛ علت عمده‏ى آن، از سویى مى‏تواند حضور عینى نداشتن سازندگان این قبیل فیلم‏ها در جبهه‏ها و صحنه‏هاى نبرد باشد و از سوى دیگر آشنایى ضعیف فیلم سازان به فنون و تکنولوژى سینماى جنگى (noitcA) است.
در میان فیلم‏هاى ساخته شده درباره‏ى جنگ در طول این سال‏ها، هیچ یک جز دیده‏بان، مهاجر و هور در آتش، توفیق کافى نداشته‏اند، چرا که نگاه آنان به جنگ به عنوان جنگى که ماهیت دینى دارد و به تعبیرى یک »جهاد مقدس« است، که جهاد مقدس را نه با عقل متعارف مى‏توان ساخت و نه با تکنیک‏هاى متعارف تجربه شده در طول تاریخ سینما مى‏توان بازآفرینى کرد. فیلم‏هایى چون عبور، انسان و اسلحه، چشم شیشه‏اى و نظایر آن نیز، اگر چه از لحاظ نگرش به جنگ تحمیلى تقرب به حقیقت یافته‏اند، اما توفیق آنان در بازآفرینى فضاى جبهه‏ها مطلوب نبوده است.
در هر حال عدم توفیق در این مسیر به عوامل گوناگونى نظیر نوپا بودن صنعت سینما در کشور، فعال نبودن نیروهاى ورزیده و معتقد به انقلاب در این رشته، کمبود امکانات خاص تهیه چنین فیلم‏هایى، کمبود اعتبار و عدم حمایت جدى از سوى سازماندهى دولتى و ... بر مى‏گردد.
منبع: جنگ ایران و عراق، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ