چهارشنبه، 5 مهر 1391

پرسش :

شیوه و نوع نماز حضرت ثامن الحجج (علیه ‏السلام) جذاب و شنیدنى است، براى الگوگیرى از آن نمونه‏ هاى را بیان کنید.

پاسخ :
امام رضا(علیه ‏السلام)، نماز را وسیله نزدیکى هر انسان پارسا به خداوند مى‏شمرد و مى‏فرمود: «الصّلاة قربان کل تقیّ».(1)
آنچه که حضرت بدان بسیار پاى مى‏فشرد، اهتمام به نماز اول وقت بود و تاخیر آن را بدون عذر، روا نمى‏دانست .
روزى در خراسان و به هنگام نماز، امام به ابراهیم بن موسى فرمود: اذان بگو.
او از امام رخصت خواست تا همراهان نیز فرا رسند!
حضرت فرمود: خدا تو را بیامرزد. نماز اوّل وقت را بدون عذر تأخیر نینداز. و اوّل وقت نماز را بپا دار.
بى درنگ، ابراهیم برخاست و اذان گفت و نماز اول وقت خوانده شد.(2)
این رویه و سبک، فراگیر و در هر زمان و مکان جارى بود و گرماگرم گفتگوهاى علمى و محافل ارشاد و وعظ نیز آن را تخصیص نمى‏زد.
یکى از نشست‏هاى مناظره و بحث امام رضا (علیه‏السلام) با عمران صابى در حال انجام بود، او از دانشمندان بزرگى بود که درباره توحید با امام رضا(علیه‏السلام) گفتگو مى‏کرد. در این جلسه که مامون نیز حضور داشت، امام، سؤال های عمران را با حوصله، متانت و بیان استدلال هاى روشن پاسخ مى‏داد و او را به سوی توحید و یکانگى خدا رهنمون مى‏شد. هنگامی که بحث و مناظره به اوج خود رسید، وقت نماز شد و حضرت رضا(علیه‏السلام) نگاهى به مامون کرد و فرمود: «الصّلاة قد حضرت؛ وقت نماز فرا رسید.
عمران صابی که به حقایقی دست یافته بود، از امام درخواست چنین کرد
آقای من! گفتگو و پاسخهای خویش را قطع نکن دل من آماده پذیرش سخنان شما است.
حضرت رضا(علیه‏السلام)فرمود: نماز را می‏خوانیم و دوباره به گفتگو ادامه مى‏دهیم.
آنگاه امام و همراهان به اقامه نماز مشغول شدند و پس از نماز، حضرت به گفتگو با عمران ادامه داد.(3)
پی نوشت ها:
1) عیون اخبارالرضا، ج‏2، ص 7
2) الخرائج و الجرائح، ج‏1، ص 338 ؛ بحار الأنوار، ج‏49، ص 49.
3) التوحید، ص 435.
porseman.org