چهارشنبه، 5 مهر 1391

پرسش :

علم و دانش امام رضا (علیه ‏السلام) در چه حدى است، آیا علم امام همچون انبیاى الهى است ؟

پاسخ :
امامت نوعی کارشناسی دین است، از این رو جانشین پیامبر باید کسی باشد که مانند خود آن حضرت، ضمن دورز از خطا و اشتباه، داناتر و عالم‏تر از همه باشد، لذا پیامبراکرم (صلى ‏الله‏ علیه‏ و آله) در حدیث ثقلین دربارة اهل‏بیت خود فرمودند: «به آنها چیزی یاد ندهید، چرا که آنها از شما عالم‏ترند.»
علم امام خدادادی است. و به عبارتى علم امام «لدنّى» است یعنى با اشارات عالم غیب و سروش فرشتگان آشنا است و از هر مسأله حلال و یا مسأله حرامى سؤال شود، بدون مهلت پاسخ صحیح آن را مى‏داند
علم امام، آینه تمام نماى عالم هستى است ، یعنى علم گذشته و حال و آینده را شامل مى‏شود،(1) درباره علم علم امام، در باره علم امام رضا (علیه ‏السلام) از ابراهیم بن عباس نقل شده است: هر پرسشى که از امام رضا (علیه ‏السلام) مى‏شد، پاسخ آن را مى‏دانست(2). دشمن نیز اعتراف به علم بى کران ایشان داشت و مامون، امام رضا(علیه‏ السلام) را معدن علم توصیف مى‏کرد(3).
درباره گستره علم امام چند نکته لازم به ذکر است:
1. خداوند ائمه اطهار (علیهم ‏السلام) را وارث علم پیامبران اولى العزم و رسول خدا (صلى‏ الله‏ علیه‏ و آله) قرار داده است.
حضرت صادق (علیه السّلام فرمودند:
إِنَّ اللَّهَ خَلَقَ أُولِی الْعَزْمِ مِنَ) الرُّسُلِ وَ فَضَّلَهُمْ بِالْعِلْمِ وَ أَوْرَثَنَا عِلْمَهُمْ وَ فَضَّلَنَا عَلَیْهِمْ فِی عِلْمِهِمْ وَ عَلَّمَ رَسُولَ اللَّهِ ص مَا لَمْ یَعْلَمُوا وَ عَلَّمَنَا عِلْمَ الرَّسُولِ وَعِلْمَهُمْ؛ خداوند انبیاى اولوالعزم را آفرید و آنها را به علم امتیاز بخشید و به ما به ارث داد علم آنها را، و ما را بر آنها مزیت بخشید به علم خودشان و علم پیامبر اکرم آن چیزهائى که آنها نمى‏دانستند ما هم علم پیامبر را داریم و هم علم آنها را.(4)
2. گستره علم امامان همچون علم پیامبر اکرم(صلى ‏الله ‏علیه ‏و آله)، از علم پیامبران الهى بیشتر است
حضرت باقر (علیه ‏السلام)، ضمن تاکید بر عالمتر بودن على(علیه‏ السلام) از انبیاء الهى، به عَبْدِ اللَّهِ بْنِ ولید، دلیل آن را چنین بیان داشت:
مگر نمى‏گویند على داراى علم پیامبر است، پس با آنها در این مورد اینگونه استدلال کن
خداوند در باره موسى(علیه‏السلام) مى‏فرماید:
«وَ کَتَبْنا لَهُ فِی الأَلْواحِ مِنْ کُلِّ شَیْ‏ءٍ(5)» معلوم مى‏شود که تمام مسائل را به او نیاموخته است.
خداوند در باره محمّد (صلى ‏الله ‏علیه‏ و آله) مى‏فرمایند:
«وَ جِئْنا بِکَ عَلى‏ هؤُلاءِ شَهِیداً وَنَزَّلْنا عَلَیْکَ الْکِتابَ تِبْیاناً لِکُلِّ شَیْ‏ءٍ(6)»
حضرت زین العابدین (علیه ‏السلام) فرمودند: به دا قسم آنچه انبیاء و رسل مى‏دانند من مى‏دانم بعد فرمود: وَ نُزَادُ مَا لَمْ تُزَدِ الأَنْبِیَاءُ؛ اضافه از آنچه انبیاء داشتند داریم.(7)
بنابراین، پیامبر(صلى ‏الله‏ علیه ‏و آله) و ائمه اطهار(علیهم ‏السلام)، سردار رسل گذشته و جامع همه کمالات و معجزات پیامبران گذشته بوده، و کمالات بیشترى از آنان داشته‏اند
پی نوشت ها :
1) کافى، ج‏1، باب ان الائمه علم ما کان و ما یکون...
2) إعلام الورى، ص 328.
3) تحف العقول، ص 416.
4) بحار الأنوار، ج‏26، ص 194.
5) اعراف، آیه 150.
6) نحل، آیه 89.
7) بحار الأنوار، ج‏26، ص 198.
porseman.org