چهارشنبه، 12 مهر 1391

پرسش :

برادری 18 ساله دارم که به‌طور مادرزادی دریچه میترال قلبش گشاد است و ضربان قلبش تند می‌زند. قبلا پراپرونولول و دیگوکسین مصرف می‌کرد که حدود 2 سال است به دستور پزشک دارو قطع شده و ماهی یک بار پنی‌سیلین تجویز می‌کنند. آیا برادرم مبتلا به روماتیسم خفیف قلبی است؟ پزشک، آنژیوگرافی درخواست کرده است ضمنا برادرم وقتی به پزشک مراجعه می‌کند به علت استرس زیاد دچار افزایش ضربان قلب می‌شود.

پاسخ :
پاسخ از دکتر حمیدرضا بنکدار، متخصص قلب و فوق‌تخصص الکتروفیزیولوژی قلب :
با توجه توضیحات شما به نظر می‌رسد برادرتان مبتلا به روماتیسم قلبی است که باعث نارسایی دریچه میترال شده است. داروی دیگوکسین معمولا در مواردی که ضربان قلب دچار بی‌نظمی (فیبریلاسیون دهلیزی) است یا گاهی در نارسایی‌های شدید کاربرد دارد. استرس ممکن است باعث افزایش حاد ضربان قلب شود ولی مطمئن باشید پزشک معالج برادرتان تمام این نکات را زیر نظر دارد و احتمالا با توجه به نارسایی دریچه میترال تصمیم به آنژیوگرافی و کاتتریسم قلبی گرفته است. روماتیسم دریچه میترال اغلب باعث تنگی دریچه و گاهی نارسایی آن می‌شود که با گذشت زمان و تشدید تنگی یا نارسایی باعث بروز علایمی نظیر تنگی‌نفس فعالیتی و به مرور منجر به افزایش فشارخون ریوی و اختلال عملکرد قلبی می‌شود. بنابراین از این مرحله به بعد باید برای بیمار والووپلاستی، (ترمیم یا تعویض دریچه میترال، انجام شود. در بعضی موارد در افراد کمتر از 40 سال برای تشخیص دقیق وضعیت و اندازه‌گیری فشار شریان ریوی، کاتتریسم قلبی درخواست می‌شود. در بسیاری از بیماران بالای 40 سال نیاز به انجام آنژیوگرافی عروق کرونر به طور همزمان نیز است. گرچه عمده اطلاعات را می‌توان توسط اکو از راه مری کسب کرد.
Salamatiran.com