چهارشنبه، 19 مهر 1391

پرسش :

جاذبه دعوت پیامبران از چه ابعادی برخوردار است؟

پاسخ :
دعوت هایی که در میان بشر پدید آمد، همه یکسان نبوده و شعاع تأثیر آن ها یکنواخت نیست. بعضی از دعوت ها و سیستم های فکری یک بعدی (بوده) و در یک سو پیش رفته است. در زمان پیدایش، قشر وسیعی را فرا گرفته، میلیون ها جمعیت پیرو پیدا کرده است، ولی بعد از زمان خویش دیگر بساط هستی اش برچیده و به دست فراموشی سپرده شده است. بعضی دو بعدی است. شعاعشان در دو سو پیش رفته است. هم چنان که قشر وسیعی را فرا گرفته، در زمان ها نیز پیشروی کرده برد آن تنها در بعد مکانی نبوده است، بلکه بعد زمان را نیز فرا گرفته است.
بعضی دیگر در ابعاد گوناگون پیشروی کرده اند. هم سطح وسیعی از جمعیت های بشر را فرا گرفته و تحت نفوذ خویش قرار داده اند و در هر قاره ای ازقاره ها اثر نفوذ آن ها را می بینیم. هم بعد زمان را فرا گرفته؛ یعنی مخصوص یک زمان و یک عصر نبوده، قرن های متمادی در کمال اقتدار حکومت کرده اند و هم تا اعماق روح بشر ریشه دوانده و سرّ ضمیر افراد را در اختیار قرار داده و بر عمق قلب ها حکومت کرده و زمام احساس ها را در دست گرفته اند، این گونه دعوت های سه بعدی مخصوص سلسله پیامبران است. کدام مکتب فکری و فلسفی را می توان پیدا کرد که مانند ادیان بزرگ جهان بر صدها میلیون نفر، در مدت سی قرن و بیست قرن و حداقل چهارده قرن حکومت کند و به سرّ ضمایر افراد چنگ بیاندازد.
منبع: جاذبه و دافعه علی علیه السلام ، علامه شهید مطهری(ره)، صص 37 ـ 38 .