جمعه، 21 مهر 1391

پرسش :

ضرورت وجود بانک را در چه چیزهایى مى بینید؟

پاسخ :
کارهاى بانک در عصر جدید ضرورت [دارد] و آن به دو چیز مربوط است:
الف) سرمایه ها راکد نماند و در گردش باشد. بانک وسیله جذب سرمایه هاى کوچک به صورت پس انداز یا سپرده ثابت و دادن بهره یا جایزه به آنهاست. سرمایه ها را جمع مى کند و با گرفتن سود [البته سود بیشتر] در اختیار افرادى که لیاقت فعالیت تجارى، کشاورزى و صنعتى دارند، قرار مى دهد. بانک به منزله رابط و دلاّل و واسطه سرمایه و کار است.
ب) بانک موجب مى شود که بر وسعت دامنه فعالیت ها افزوده شود. در وام هاى بستانکاران که به صورت خرید و فروش سفته است، سبب مى شود که فروشنده به انتظار وصول پولش بى کار ننشیند، بلکه با فروش سفته به قیمت کمتر و تهیه پول نقد، به ابتکار بازرگانى یا کشاورزى یا صنعتى دست بزند. [البته خرید و فروش سفته معمولاً مربوط است به کار بازرگانى و واسطه گرى و از نظر مصالح جامعه معلوم نیست این اندازه فعالیت را بتوان به حساب توزیع صحیح گذاشت، بلکه بیشتر، موجب اشکالات در توزیع مى شود؛ چون هر چه عمل واسطه گرى زیادتر شود، برخلاف فعالیت کشاورزى و صنعتى؛ کالا گران تر مى گردد]. وام امیدواران نیز اگر به منظور مصرف نباشد، موجب توسعه فعالیت گیرنده وام مى شود، ولى وام امیدواران اگر به منظور توسعه باشد، خودبه خود در وام تولید کنندگان داخل مى شود.
www.irc.ir