جمعه، 21 مهر 1391

پرسش :

کارهایى نظیر پزشکى، بیع هستند یا چیز دیگر؟ در پزشکى، پولى که بیمار مى دهد، در ازاى چیست؟

پاسخ :
این گونه کارها اجاره و اجیرشدن است و در باب اجاره متعرض این نکته [شده اند که]. اجیر شدن دو نوع است. یک وقت کسى اجیر مى شود به این صورت که در یک مدت معین، کار خودش را به طور مطلق در اختیار شخصى قرار مى دهد. در این مدت، اختیار با آن شخصى است که از او کار مى خواهد. ممکن است کارش محدود باشد و ممکن است چند کار باشد و بگوید تو یک شبانه روز اجیر من هستى. در این مدت، از این نوع کارهاـ ممکن است مشخص هم نباشد ـ هر کدام را از تو خواستم، انجام بده. او فقط باید براى این کار آماده باشد و اگریک شبانه روز بگذرد و از او کار نگیرد، او مزدش را باید بگیرد؛ چون مى گوید من خود و وقت خودم را در اختیار تو قرار دادم در مقابل این مقدار پول. تو استفاده نکردى، ولى پولش را باید بدهى.
یک نوع دیگر اجاره هست که در آن، موجر به وقت و نیرو و غیره کار ندارد، بلکه نفس کار را مى خواهد. مثل اینکه شما پارچه اى را نزد خیاط مى برید و به او مى گویید اگرلباس مرا این گونه دوختى، من این قدر به تو مزد مى دهم. در اینجا شما خیاط را براى یک مدت معین اجیر نمى کنید، بلکه در مقابل این کار به او مزد مى دهید. کار طبیب از این قبیل است. شخص به طبیب مى گوید شما مثلاً نسخه بده یا معاینه کن. نمى گوید تو یک ساعت یا دو ساعت اجیر من هستى و من در مقابل این کار مزد مى دهم. بنابراین، این دو را نباید با همدیگر اشتباه کرد.
www.irc.ir