جمعه، 21 مهر 1391

پرسش :

زکات چیست؟

پاسخ :
زکات نوعى پرداخت مالى شبیه مالیات است که به نُه چیز تعلق مى گیرد: طلا، نقره، گندم، جو، خرما، مویز، گاو، گوسفند، شتر.1 زکات؛ یعنى صاف کردن مال، پاک کردن مال و حتى پاک کردن روح و نفس.2 زکات، رمزِ تعاون و پیوند صحیح انسان ها با یکدیگر است.3 زکات، مالیات نیست. زکات در مورد چیزهایى وضع شده که انسان آنها را با کمک طبیعت به وجود مى آورد، آن هم طبیعت سهل و ساده؛ یعنى انسان [در مقایسه با طبیعت] کار کمى انجام مى دهد و طبیعت کار بیشترى انجام مى دهد و [محصول را] رایگان در اختیار انسان مى گذارد. مثلاً گندم که انسان به وجود مى آورد، در قسمت کمى فکر و عمل او دخالت دارد. قسمت بیشتر، فعالیت طبیعت است. [از این رو،] اسلام به انسان مى گوید اینجا که از سخاوت طبیعت استفاده مى کنى، مقدارى از آن را باید در راه هاى دیگر بدهى.4
پی نوشتها:
1 .مجموعه آثارعلامه شهید مرتضى مطهرى(ره)، ج 1، ص 474.
2 .آشنایى با علوم اسلامى، علامه شهید مرتضى مطهرى(ره)،ج 3، صص 147 و 148.
3 .مجموعه آثارعلامه شهید مرتضى مطهرى(ره)، ج 6، صص 71 و 72 [با تلخیص]؛ همان، ص 782؛ مجموعه آثار، ج 13، صص 542 و 830 .
4 .علامه شهید مرتضى مطهرى(ره)، خدمات متقابل اسلام و ایران، ص 539.
www.irc.ir