جمعه، 21 مهر 1391

پرسش :

آیا کار روى احساس انسان تأثیر مى گذارد؟

پاسخ :
کار روى احساس انسان تأثیر مى گذارد. آنکه در اصطلاح قرآن، «دل» گفته مى شود و آن چیزى که رقّت، خشوع، قساوت، روشنى و تاریکى به او نسبت داده مى شود، مى گوییم: فلان کس آدم رقیق القلبى است، فلانى آدم قسّى القلبى است یا مى گوییم: قلبم تیره شد، قلبم روشن شد، آن کانونى که در انسان وجود دارد و ما اسمش را دل مى گذاریم. از جمله آثار کار این است که به قلب انسان خضوع و خشوع مى دهد؛ یعنى جلوى قساوت قلب را مى گیرد. بى کارى، قساوت قلب مى آورد و کمترین فایده کار براى قلب انسان این است که جلوى قساوت قلب را مى گیرد. در مجموع، کار در عین اینکه معلول فکر و روح و خیال و دل و جسم آدمى است، سازنده خیال، سازنده عقل و فکر، سازنده دل و قلب و [در کل]، سازنده و تربیت کننده انسان است.
منبع : تعلیم و تربیت در اسلام، علامه شهید مرتضی مطهری(ره)، ص 423.