جمعه، 21 مهر 1391

پرسش :

توضیح دهید که کار چگونه مى تواند سبب خودآزمایى و شناخت استعدادهاى آدمى شود؟

پاسخ :
یکى از چیزهایى که انسان باید قبل از هر چیز بیازماید، خودش است. انسان قبل از آزمایش خودش، نمى داند چه استعدادهایى دارد. با آزمایش، استعدادهاى خود را کشف مى کند. تا انسان دست به کارى نزده است، نمى تواند بفهمد که استعداد این کار را دارد یا ندارد. انسان، با کار، خود را کشف مى کند و خود را کشف کردن، بهترین کشف است. اگر انسان دست به کارى زد و دید استعدادش را ندارد، کار دیگرى را انتخاب مى کند و بعد کار دیگر تا بالاخره کار مورد علاقه و موافق با استعدادش را پیدا مى کند. وقتى که آن را کشف کرد، ذوق و عشق عجیبى پیدا مى کند و اهمیّت نمى دهد که درآمدش چقدر است. آن وقت است که شاهکارهایى به وجود مى آورد که شاهکار ساخته عشق است، نه پول و درآمد. با پول مى شود کار ایجاد کرد، ولى با پول نمى شود شاهکار ایجاد کرد. واقعا باید انسان به کارش عشق داشته باشد. پس یکى از خواص کار این است که انسان با کار، خود را مى آزماید و کشف مى کند.
منبع : تعلیم و تربیت در اسلام، علامه شهید مرتضی مطهری(ره)، ص 421.