شنبه، 22 مهر 1391

پرسش :

بیمه، عقد لازم است یا جایز؟

پاسخ :
آیا عقدهاى مستحدث و جدید را باید عقد لازم بدانیم یا عقد جایز؟ این مسئله نیز در فقه مطرح است که اصل اولى در همه عقدها، لازم بودن است مگر اینکه دلیلى بر جایزبودن داشته باشیم. بنابراین، اگر ما معامله بیمه را معامله بى مانعى تشخیص دهیم، معامله غیر قابل برگشت هم هست؛ یعنى بیمه گر یا بیمه گزار حق ندارد بعد از بستن قرارداد معامله، آن را به هم بزند؛ مگر دو طرف حاضر بشوند. در این صورت، [به ]آن، «اِقامه یا تقایُل» [گویند]؛ یعنى دو طرف مى خواهند معامله را به هم بزنند. دو طرف مى توانند هر عقد لازمى را به هم بزنند، ولى خاصیت عقد لازم این است که یک طرف به تنهایى نمى تواند آن را به هم بزند. پس، از جمله خصوصیات عقد بیمه ـ اگر بیمه را یک عقد جداگانه بدانیم ـ این است که عقد لازم هم هست.
منبع : ربا، بانک، بیمه، علامه شهید مرتضی مطهری(ره)، صص 297 و 298.

نظرات کاربران