چهارشنبه، 3 آبان 1391

پرسش :

مدیران چه نوع آگاهى ها و اطلاعاتى باید داشته باشند؟

پاسخ :
آگاهى هاى مورد لزوم مدیران، بر اساس نوع نظام ارزشى متفاوت است. اطلاعات مدیر باید شامل دو بخش: اطلاعات فنى و مهارتى در زمینه تخصصى مدیریت و همچنین اطلاعات مرتبط با بینشها و ارزشها باشد. درست است که مدیر در همه این موارد باید آگاهى لازم را داشته باشد، ولى تمامى اینها جزئى از تعلیم است. بخش دیگر، همان‌گونه که اشاره شد، فراهم نمودن زمینه کار براى اوست. واگذارى انتخاب شیوه مدیریت در یک سازمان به او، تشویق در جهت به کارگیرى ابتکارات و محدود نکردن او به چهارچوب محدود و تنگ بخشنامه‌اى و شیوه هاى تقلیدى، از فنون تربیت مدیران کارآمد است.
به طور خلاصه: دادن اطلاعات‌شناختى و بینشى مربوط به هستى ازجمله انسان، ارائه اطلاعات شغلى و فنى، تأمین آرامش روحى و روانى و زدودن موانع، مشکلات و بحرانهاى خانوادگى و شخصى، از شرایط اولیه تربیت مدیر است. از این میان آنچه که در نظام ارزشى اسلام از همه مهم‌تر است، توجه دادن مدیران به هستىِ جهان و هستىِ خویش است که باید بر این اساس دستگاهى ارزشى و منسجم و متعالى براى خود بسازد. یک نظام ارزشى حقیقى به گونه‌اى هماهنگ است که تمامى ابعاد انسان را دربر مى‌گیرد و براى هر رفتار و اندیشه او دستورالعمل دارد و بین آنها تضاد و تزاحمى وجود ندارد. چنین دستگاهى است که مى‌توان از آن، انتظار تربیت مدیرانى صالح، شایسته، موفق و کارآمد را داشت.
منبع:پیش نیازهای مدیریت اسلامی ، آیت الله محمدتقی مصباح ، قم : موسسه آموزشی امام خمینی 1367