چهارشنبه، 3 آبان 1391

پرسش :

اگر عامل شر در انسان تحت شرایطى به صد درصد برسد، در آن صورت آیا انسان مجبور به پیمودن راه خطا نمى‌شود؟

پاسخ :
تا زمانى که بویى از اختیار و انتخاب در انسان مى‌آید، تکلیف متوجه اوست ولو اینکه قدرت انتخاب یک درصد باشد. اگر وضعیت انسان به گونه‌اى باشد که اختیار به طور کامل از او سلب شود، حتى یک درصد هم قدرت انتخاب نداشته باشد، در آن صورت تکلیفى نخواهد داشت؛ مثلاً کسى که موقع نماز دست و پاى او را ببندند و اختیار را به طور کامل از او سلب کنند، دیگر نمى‌تواند به طور متعارف نماز بخواند و تکلیف خود را انجام دهد، پس تکلیف نماز خواندن به صورت عادى از او برداشته مى‌شود یا اگر لیوان مشروب را با اکراه در دهان کسى بریزند و راه بیرون ریختن آن را بر او ببندند در این صورت او مضطر خواهد شد و تکلیف حرمت از او برداشته مى‌شود.
منبع:پیش نیازهای مدیریت اسلامی ، آیت الله محمدتقی مصباح ، قم : موسسه آموزشی امام خمینی 1367