چهارشنبه، 4 بهمن 1391

پرسش :

ﭼﻨﺪﻳﻦ ﺳﺎل ﻗﺒﻞ زﻣﻴﻦ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ ای را ﺑﻪ اﻳﻨﺠﺎﻧﺒﺎن ﺗﻮﺳﻂ واﻗﻔﻴﻦ ﺑﻪ اﺟﺎره واﮔﺬار ﮔﺮدﻳﺪه ﺑﻪ ﺟﻬﺖ ﻧﺪاﺷﺘﻦ آب زﻣﻴﻦ ﻣﻮرد ﺑﻬﺮه ﺑﺮداری ﻗﺮار ﻧﮕﺮﻓﺘﻪ و زﻣﻴﻦ ﺑﺎزدﻫﻲ ﻧﺪاﺷﺘﻪ، اﻛﻨﻮن ﻣﻲﺧﻮاﻫﻨﺪ زﻣﻴﻦ را از ﻣﺎ ﮔﺮﻓﺘﻪ و ﺑﻪ دﻳﮕﺮی واﮔﺬار ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ، ﺣﺎل از آن ﻣﺮﺟﻊ ﻣﻌﻈﻢ ﺳﺆال ﻣﺎ اﻳﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻳﻨﻜﻪ ﺗﻌﺪادی از وﻗﻒ ﻛﻨﻨﺪﮔﺎن از دﻧﻴﺎ رﻓﺘﻪ و ورﺛﻪ دارﻧﺪ و ﺗﻌﺪادی ﻫﻢ اﻧﺪک ﻣﺘﻘﺎﺿﻲ اﻳﻦ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﭘﺲ از وﻗﻒ و اﻣﻀﺎء آن را ﭘﺲ ﺑﮕﻴﺮﻧﺪ ﺗﻜﻠﻴﻒ ﻣﺎ از ﻧﻈﺮ ﺷﺮﻋﻲ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ اﻧﺠﺎم ﻛﺎر ﻛﺸﺎورزی و اﺣﻴﺎء زﻣﻴﻦ ﻓﻮق ﭼﻴﺴﺖ؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی :
ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ ﺗﺼﺮف در زﻣﻴﻦ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ اذن و اﺟﺎزه ﻣﺘﻮﻟﻲ ﺷﺮﻋﻲ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ و ﺑﻪ ﺻﻼح وﻗﻒ ﺑﺎﺷﺪ و ﭘﺲ از اﻳﻨﻜﻪ وﻗﻒ ﻣﺤﻘﻖ ﺷﺪ، ﭘﺲ ﮔﺮﻓﺘﻦ آن ﺷﺮﻋﺎ و ﻗﺎﻧﻮﻧﺎ ﺟﺎﺋﺰ ﻧﻴﺴﺖ.
منبع : اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف ، مهر1390