چهارشنبه، 4 بهمن 1391

پرسش :

اﻳﻨﺠﺎﻧﺐ زﻣﻴﻨﻲ را از ﺷﺨﺼﻲ ﺑﺪون اﻃﻼع از وﻗﻒ ﺑﻮدن ﺧﺮﻳﺪاری ﻧﻤﻮدم و ﺑﻌﺪا ﻛﻪ ﻣﺘﻮﺟﻪ وﻗﻒ ﺑﻮدن ﺷﺪم ﺑﻪ اﺗﻔﺎق آﻗﺎی ﺧﺮﻳﺪار ﺑﻪ ﻧﺰد ﺻﺎﺣﺐ اوﻟﻴﻪ زﻣﻴﻦ رﻓﺘﻪ و از اﻳﺸﺎن ﺧﻮاﺳﺘﺎر ﺗﺤﻮﻳﻞ ﺳﻨﺪ ﺷﺪﻳﻢ و ﺑﻌﺪ از آوردن ﺳﻨﺪ اﺻﻠﻲ ﻣﺸﺨﺺ ﮔﺮدﻳﺪ ﻛﻪ زﻣﻴﻦ ذﻛﺮ ﺷﺪه ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ ﺑﻮده اﺳﺖ. ﺳﺆال ﺣﻘﻴﺮ اﻳﻦ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻳﻨﻜﻪ 16 ﺳﺎل زﻣﻴﻦ در دﺳﺖ ﺧﺮﻳﺪار ﺑﻮده و ﻫﻴﭽﻜﺪام ﻧﻤﻲداﻧﺴﺘﻪ اﻳﻢ زﻣﻴﻦ وﻗﻔﻲ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ: آﻳﺎ اﻳﻦ زﻣﻴﻦ در ﻣﺪت 16 ﺳﺎل اﺟﺎره وﻗﻔﻲ دارد ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟ در ﺻﻮرت داﺷﺘﻦ اﺟﺎره ﻛﺪام ﻳﻚ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﭙﺮدازﻳﻢ؟ در ﻣﻮرد اﻳﻦ زﻣﻴﻦ ﺗﻜﻠﻴﻔﻤﺎن ﭼﻪ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ؟ ﻟﻄﻔﺎ ﺟﻮاب را ﻣﺮﻗﻮم ﻓﺮﻣﺎﺋﻴﺪ.

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی :
1- ﭘﺮداﺧﺖ اﺟﺮت وﻗﻒ در ﺗﻤﺎم ﻣﺪﺗﻲ ﻛﻪ زﻣﻴﻦ وﻗﻔﻲ در اﺧﺘﻴﺎر ﻏﻴﺮ ﻣﺘﻮﻟﻲ ﺷﺮﻋﻲ ﺑﻮده واﺟﺐ اﺳﺖ. 2- اﺟﺮت ﺑﺮ ﻋﻬﺪه ﻛﺴﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ از زﻣﻴﻦ وﻗﻔﻲ اﺳﺘﻔﺎده ﻛﺮده و ﻳﺎ در ﺗﺼﺮف او ﺑﻮده وﻟﻲ ﭼﻨﺎﻧﭽﻪ ﺗﺪﻟﻴﺲ و ﻓﺮﻳﺐ دادن ﻛﺴﻲ ﺳﺒﺐ اﻳﻦ ﺧﺴﺎرت ﺷﺪه ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ﻛﺴﻲ ﻛﻪ ﺧﺴﺎرت را ﻣﺘﺤﻤﻞ ﺷﺪه ﺑﻪ ﻓﺮﻳﺐ دﻫﻨﺪه ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﻧﻤﺎﻳﺪ. 3- ﻛﺴﻲ ﻛﻪ زﻣﻴﻦ در اﺧﺘﻴﺎر اوﺳﺖ ﻣﻜﻠﻒ اﺳﺖ ﺑﻪ ﻣﺘﻮﻟﻲ ﺷﺮﻋﻲ ﻣﺮاﺟﻌﻪ و ﭼﻨﺎﻧﭽﻪ ﺗﻮاﻓﻖ ﺷﻮد زﻣﻴﻦ را اﺟﺎره ﻧﻤﻮده و اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﻳﺪ.
منبع : اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف ، مهر1390