شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

زﻣﻴﻦ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ دﻳﮕﺮی در ﻓﺎﺻﻠﻪ ﺗﻘﺮﻳﺒﺎ ﺳﻴﺼﺪ ﻣﺘﺮی ﻣﺴﺠﺪ ﻳﻚ ﻗﻄﻌﻪ زﻣﻴﻦ ﻣﺘﻌﻠﻖ ﺑﻪ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ وﺟﻮد دارد ﻛﻪ ﻧﻈﺮ ﺑﻪ ﻧﻴﺎز ﺷﺪﻳﺪ ﻣﺤﻞ ﻛﻪ ﺑﻨﺪه ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻣﺘﻮﻟﻲ ﺑﻨﺎ دارم ﭼﻨﺎﻧﻜﻪ اﺟﺎزه ﻓﺮﻣﺎﺋﻴﺪ ﻳﻜﻲ از ﺗﺼﺮﻓﺎت ذﻳﻞ را ﻛﻪ در ﻃﺮﻳﻖ ﻣﻨﺎﻓﻊ ﻣﺴﺠﺪ ﻓﻌﻠﻲ اﺳﺖ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻣﺘﻮﻟﻲ اﻧﺠﺎم دﻫﻢ و ﺷﺮﻋﺎ ﻣﺠﺎز ﻫﺴﺘﻢ ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟ اﻟﻒ) آﻳﺎ ﻓﺮوش اﻳﻦ زﻣﻴﻦ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ و ﺻﺮف ﻗﺴﻤﺘﻲ از آن در ﺗﻜﻤﻴﻞ ﺑﻨﺎی ﻣﺴﺠﺪ ﻓﻌﻠﻲ و ﻣﺘﻌﻠﻘﺎت آن ﺟﺎﻳﺰ اﺳﺖ ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟ ب) آﻳﺎ ﻓﺮوش اﻳﻦ زﻣﻴﻦ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ و ﺧﺮﻳﺪ ﻣﻨﺰل ﻣﺴﻜﻮﻧﻲ ﻣﻨﺎﺳﺐ در ﻣﺤﻞ ﺟﻬﺖ اﺳﻜﺎن اﻣﺎم ﺟﻤﺎﻋﺖ ﻣﺴﺠﺪ ﻓﻌﻠﻲ ﺑﺎ ﻗﻴﻤﺖ آن زﻣﻴﻦ ﺟﺎﻳﺰ اﺳﺖ ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟ ج) اﺟﺎره دادن زﻣﻴﻦ ﻣﺰﺑﻮر و ﺻﺮف ﻣﺎلاﻻﺟﺎره آن در ﻣﻨﺎﻓﻊ ﻣﺴﺠﺪ ﻓﻌﻠﻲ ﺣﻜﻤﺶ ﭼﻴﺴﺖ؟ د) ﺷﻬﺮداری ﺑﻨﺎ دارد زﻣﻴﻦ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ ﻓﻮق را ﺑﺎ زﻣﻴﻦ دﻳﮕﺮی ﻣﻌﺎوﺿﻪ ﻛﻨﺪ آﻳﺎ ﭼﻨﻴﻦ ﻛﺎری ﺟﺎﻳﺰ اﺳﺖ و ﻣﻲﺗﻮاﻧﻢ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻣﺘﻮﻟﻲ اﻳﻦ اﻣﺮ را ﻗﺒﻮل ﻧﻤﺎﻳﻢ؟ ﻫـ) ﺳﺎﺧﺘﻦ ﻣﺠﺘﻤﻊ ﺗﺠﺎری در اﻳﻦ زﻣﻴﻦ در ﺻﻮرت اﻣﻜﺎن و ﺻﺮف ﻣﻨﺎﻓﻊ آن در اﻣﻮر ﻣﺴﺠﺪ ﻓﻌﻠﻲ ﻳﺎ ﺳﺎﺧﺘﻦ ﻣﺠﺘﻤﻊ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﻧﻈﻴﺮ ﻛﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪ ﻳﺎ اﺣ ﻴﺎﻧﺎ ﺳﺎﺧﺘﻦ ﺑﻨﺎﺋﻲ ﺑﺮای اﻳﺠﺎد ﺣﻮزه ﻋﻠﻤﻴﻪ در ﻣﺤﻞ ﻳﺎ اﻧﺠﺎم اﻳﻦ اﻣﻮر در زﻣﻴﻦ دﻳﮕﺮی ﻛﻪ ﺷﻬﺮداری ﺑﻪ ﻋﻮض اﻳﻦ زﻣﻴﻦ ﺑﺪﻫﺪ ﭼﻪ ﺣﻜﻤﻲ دارد؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی:
الف) ﺟﺎﻳﺰ ﻧﻴﺴﺖ.
ب) ﺟﺎﻳﺰ ﻧﻴﺴﺖ.
ج) ﺟﺎﻳﺰ ﻧﻴﺴﺖ.
د) ﺟﺎﻳﺰ ﻧﻴﺴﺖ.
ﻫـ) از زﻣﻴﻨﻲ ﻛﻪ ﺑﺮای ﻣﺴﺠﺪ وﻗﻒ ﺷﺪه ﺑﺎﻳﺪ در ﻫﻤﺎن ﺟﻬﺖ ﻣﺴﺠﺪ ﻛﻪ ﺑﺮای آن وﻗﻒ ﺷﺪه اﺳﺖ ﺷﻮد، واﷲ اﻟﻌﺎﻟﻢ.
منبع: اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف، مهر1390.