شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

ﺑﻪ اﺳﺘﺤﻀﺎر ﻣﻲرﺳﺎﻧﺪ ﻗﻄﻌﻪ زﻣﻴﻨﻲ ﺣﺪود ﺻﺪ ﺳﺎل ﭘﻴﺶ ﺟﻬﺖ دﻓﻦ اﻣﻮات ﻣﺴﻠﻤﻴﻦ ﺗﻌﻴﻴﻦ وﻋﻤﻠﻲ ﻣﻲﺷﻮد. ﺑﻴﺶ از ﭘﻨﺠﺎه ﺳﺎل اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻴﺖ دﻓﻦ ﻧﻤﻲﺷﻮد ﺣﺎل از ﻣﺤﻀﺮ ﻋﺎﻟﻲ اﺳﺘﻌﻼم ﻣﻲﺷﻮد ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻳﻨﻜﻪ ﮔﻮرﺳﺘﺎن ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ ﻣﺘﺮوﻛﻪ ﮔﺮدﻳﺪه اﺳﺖ و آﺛﺎر ﻗﺒﻮر از ﺑﻴﻦ رﻓﺘﻪ اﺳﺖ و ﺑﺎ ﻋﻨﺎﻳﺖ ﺑﻪ ﻧﻴﺎز اﻫﺎﻟﻲ ﺑﻪ ﻣﺴﺠﺪ ﺟﻬﺖ اﻧﺠﺎم ﻓﺮاﻳﺾ اﻟﻬﻲ، آﻳﺎ اﻫﺎﻟﻲ ﻣﻲﺗﻮاﻧﻨﺪ در ﮔﻮرﺳﺘﺎن ﻣﺬﻛﻮر ﻳﻚ ﺑﺎب ﻣﺴﺠﺪ اﺣﺪاث ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟ در ﺻﻮرت ﻋﺪم اﻣﻜﺎن اﺣﺪاث ﻣﺴﺠﺪ در ﮔﻮرﺳﺘﺎن ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ، آﻳﺎ اﻫﺎﻟﻲ ﻣﻲﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﺎ ﭘﺮداﺧﺖ ﺑﻬﺎء ﻣﺘﻨﺎﺳﺐ ﺑﻪ ﻋﺮﺻﻪ ﮔﻮرﺳﺘﺎن اﻗﺪام ﺑﻪ اﺣﺪاث ﻣﺴﺠﺪ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟ ﺿﻤﻨﺎ ﻫﻴﭽﮕﻮﻧﻪ ﻧﺒﺶ ﻗﺒﺮی ﺑﻪ ﻋﻤﻞ ﻧﺨﻮاﻫﺪ آﻣﺪ.

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی:
اﮔﺮ ﻗﺒﺮﺳﺘﺎن وﻗﻒ اﺳﺖ ﻣﺴﺠﺪ ﻧﻤﻲﺷﻮد و ﺗﻐﻴﻴﺮ آن ﻫﻢ ﺟﺎﻳﺰ ﻧﻴﺴﺖ.
منبع: اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف، مهر1390.