يکشنبه، 13 اسفند 1391

پرسش :

شخصى چندین قطعه زمین را به وکالت از مالک آن با اسناد عادى فروخته و مالک با وکیل قرار گذاشته که به هیچکدام از خریداران سند رسمى داده نشود، بعد از فوت مالک، ورّاث او با اقرار به ملکیّت خریداران نسبت به زمین ها، ادعا مى‏کنند که مسئولیت دادن سند رسمى به آنان با وکیل است و در حال حاضر با آنکه او پول زمین‌ها را در آن زمان دریافت کرده و تحویل مالک داده است ولى سند رسمى و قیمت فعلى آن را از او مطالبه مى‏کنند. با توجه به این مطالب آیا مسئولیت ثبت اسناد رسمى به نام خریداران با ورثه است یا وکیل؟ و آیا ورثه حق مطالبه قیمت یا مابه‏التفاوت قیمت آن زمان با قیمت کنونى را از او دارند؟

پاسخ :
هیچ‌یک از مسئولیت‏ها و هزینه‏هاى ثبت سند رسمى به نامهاى خریداران بر عهده وکیل نیست و در مورد پول زمین‌ها هم اگر ثابت شود که آنها را از خریداران گرفته و تحویل موکّل خود یعنى همان مالک داده است، ورثه حق مطالبه آن را از او ندارند و خریداران نیز نمى‌توانند چیزى را از او مطالبه کنند و همچنین ورثه حق مطالبه مابه‏التفاوت قیمت زمین‌ها و قیمت کنونى آنها را ندارند.
منبع : رساله اجوبة الاستفتائات حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی