دوشنبه، 14 اسفند 1391

پرسش :

آیا جایز است قسمتى از قبرستان که هنوز مرده‏اى در آن دفن نشده و خود قبرستان هم وسیع است و کیفیت وقف آن هم به‌طور دقیق معلوم نیست، براى استفاده در مصالح عمومى مانند ساخت مسجد یا مراکز بهداشتى براى فرزندان منطقه اجاره داده شود. به این شرط که پول اجاره به نفع خود قبرستان استفاده شود؟ (قابل ذکر است که این منطقه به علت عدم وجود زمین خالى براى ساخت مراکز خدماتى در آن، نیاز به این قبیل خدمات دارد.

پاسخ :
اگر زمین به‌صورت وقف انتفاع براى خصوص دفن اموات در آن وقف شده باشد، اجاره دادن و استفاده از آن براى ساخت مسجد یامرکز بهداشتى یا غیره در آن جایز نیست، ولى اگر از قرائن ثابت نشود که آن زمین براى دفن اموات وقف شده و از مکان‌هاى عمومى و مورد نیاز منطقه براى استفاده اهالى جهت دفن اموات و مانند آن نباشد و خالى از قبر هم باشد و مالک خاصى هم براى آن شناخته نشود، در این صورت انتفاع از آن در مصلحتى از مصالح عمومى اهالى منطقه اشکال ندارد.
منبع : رساله اجوبة الاستفتائات حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی