دوشنبه، 14 اسفند 1391

پرسش :

شخصى یک شئ عتیقه‏اى را به فردى در برابر کار و تلاشهایش داده و بعد از وفات او این شئ عتیقه از طریق ارث به ورثه او منتقل شده است، آیا آن شئ‏ملک شرعى آنان محسوب مى‏شود؟ و با توجه به اینکه بهتر است این شئ عتیقه در اختیار دولت قرار بگیرد، آیا ورثه او حق دارند در برابر دادن آن به دولت، چیزى مطالبه کنند؟

پاسخ :
عتیقه بودن یک شئ منافاتى با این ندارد که ملک خاص کسى باشد و موجب نمى‏شود که از ملکیّت مالک شرعى‏اش خارج شود، مشروط بر آنکه آن را از طریق مشروعى بدست آورده باشد، بلکه بر ملکیت او باقى مى‏ماند و آثار شرعى ملک خاص بر آن مترتب مى‏شود و اگر مقررات خاصى از طرف دولت براى حفظ اشیاى نفیس و آثار تاریخى وضع شده باشد واجب است در عمل به آن حقوق شرعى مالک نیز مراعات شود و اما اگر آن شخص از طریق غیرمشروع و برخلاف مقررات دولت اسلامى که رعایت آنها واجب است، آن را به دست آورده باشد، در این صورت مالک آن نیست.
منبع : رساله اجوبة الاستفتائات حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی